Ledare| Resande invald i ”Hall of fame”

Privat bild
66Shares

Malmöbon och resande tjavon Gustav Freij är en av Sveriges främsta idrottare. Tre OS-medaljer hann han med under sin karriär.

Freij tävlade för brottarklubben IK Sparta i Malmö. Under OS i London 1948 satte han Malmö på kartan på allvar då han tog OS-guld som ingen hade räknat med.

Privat bild

1952 var det dags för OS igen. Då tog Gustav Freij OS-silver. 1960 tävlade han i OS för tredje gången och vann brons. Knappast dåliga meriter för en tryckeriarbetare som hade oddsen emot sig. Tiden då Gustav Freij var knappast en guldålder för hans släktingar. Flera fick sina barn omhändertagna, andra blev tvångssteriliserade och majoriteten blev trakasserade på grund av sitt ursprung.

Det är tur att samhället inte längre ser ut sådär. Den hets våra äldre upplevde förr måste ha varit fruktansvärd. Fy fan säger jag bara.

Efter Gustaf Freij vann OS-guldet 1948 blev han tillfrågad av en reporter om hur det kändes att vara världens bästa brottare. Då svarade Gustaf honom: ”Det vet jag inte”. Men du har ju vunnit OS-guld, sa reportern. ”Jovisst”, blev svaret, ”men hemma på ”backarna” har jag en kamrat som slår mig varje gång då vi tränar, men kamraten hade inga tävlingsnerver”, förklarade OS-mästaren.

Ni kan ju tänka er hur snopen den där reportern blev. Citatet blev hur som helst känt över hela Sverige. Personligen tycker jag att det är ett av de bästa citaten som getts av en svensk idrottare. Det behövs verkligen fler tavringar inom idrottseliten.

För mig kommer Gustav Freij alltid utgöra ett slags bevis på att det faktiskt går att vinna om man slåss med oddsen emot sig.

Den 19:e oktober 2018 blev Gustaf Freij invald i internationella Brottningsförbundets ”Hall of Fame”. Låt hans minne bli ett föredöme för dagens och morgondagens unga resande.

Kim Fredriksson
kim@dikko.nu

66Shares