Den 13 januari 2022 arrangeras en manifestation på Mynttorget i Stockholm KL. 15:00–16:00. Det är 100 år sedan det Rasbiologiska institutet öppnade sina dörrar. Magasin DIKKO finns med som medarrangör i manifestationen.

Alla partier i Sverige var för rashygienen, och tankarna om rashygien fanns i hela Europa även om det var i Uppsala, Sverige som världens första rasbiologiska institut öppnades 1922. Där genomfördes rasbiologiska undersökningar av 100 000 svenskar och man ansåg sig kunna hitta brottslighet, alkoholism, sinnessjukdom och andra negativa egenskaper kopplade till etnicitet.

Manifestation: Rasbiologiska institutets övergrepp mot samer igår och idag och Amnetsy Sápmi arrangerar en manifestation: Rasbiologi 100 år

1957/1958 upphörde Statens institut för rasbiologi officiellt – men kränkningarna fortgår än idag. De fotografier som rasbiologerna tog finns idag att betrakta på Uppsala Universitetsbibliotek, öppet för allmänheten. De har en samling på 12 000 fotografier, majoriteten av bilderna är på samer, men även judar, romer och tornedalingar ingår i bildarkivet.