Ny webbplats lanseras på Samernas nationaldag den 6 februari

Den 6 februari, på samernas nationaldag, lanserar Institutet för språk och folkminnen, i samarbete med Örnsköldsviks kommun och Orrestaare Saemien Sibrie (Örnsköldsviks sameförening) webbsidan ”Det samiska i Örnsköldsvik”. Syftet är att bidra till revitaliseringen av samiska i Örnsköldsvik.

Institutet för språk och folkminnen (Isof) har ett omfattande arkivmaterial med samiskt perspektiv i sina samlingar. Ur samlingarna lyfts nu minnen från gångna tider för att användas lokalt i Örnsköldsviks kommun. Genom samarbete med Orrestaare Saemien Sibrie (Örnsköldsviks sameförening) och Örnsköldsviks kommuns minoritetssamordnare, bibliotek samt museum och konsthall lanserar Isof webbsidan ”Det samiska i Örnsköldsvik”.

– Berättelser och ett urval av inspelningar som skildrar samiska språk och folkminnen tillgängliggörs samlat för att bidra till det viktiga språkarbete med fokus på samiska som genomförs i Örnsköldsviks kommun, som del i det samiska förvaltningsområdet, säger Marlene Hugoson, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen.

På webbsidan ”Det samiska i Örnsköldsvik” kan personer med samiskt påbrå och andra intresserade lyssna på samiska inspelningar, läsa nedtecknade sägner från områden längs Sagavägen. Där finns även foton, filmer och föremål ur Örnsköldsviks museum och konsthalls samiska samlingar.

– Jag hoppas och tror att webbsidan med det samlade arkivmaterialet kommer att bidra till att fler i Örnsköldsvik känner glädje och finner inspiration i sitt arbete för att återta, utveckla och använda samiska, säger Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare Örnsköldsviks kommun.

Den nya webbsidan på Institutet för språk och folkminnens hemsida kommer att finnas tillgänglig från 6 februari på följande webbadress: isof.se/ornskoldsvik (OBS. sidan aktiveras alltså inte före det datumet)

Media hälsas välkomna till lansering av den nya webben

Tid: Måndag 6 februari, kl 12:00-15:00
Plats: Arkenbiblioteket, Lasarettsgatan 5, Örnsköldsvik

Program: Nationaldagsfirande med webblansering. Forskningsarkivarie Marlene Hugoson och ljudtekniker Eleonor Karman vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala berättar om institutets folkminnessamlingar och arbetet med att ta fram en lyssningssida för att stödja användningen av samiska, till exempel genom språkbad för sydsamiska och nordsamiska. Marlene Hugoson och Eleonor Karman kommer att finnas på plats efter lanseringen för den som vill ställa frågor och göra egna sökningar i arkivsamlingarna.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS