Många resande/romer bloggar och här lägger vi upp de bloggar vi får kännedom om.

ESSENTIELLT
Här bloggar Britt-Inger Hedström Lundqvist
Jag är en lagom tjock kvinna i min bästa år. En slarvig pedant. En snäll rebell. En sällskaplig ensamvarg. Jag bor där tomtens renar bor på vintern, har en fil. mag. examen i etnologi, en högskoleexamen i socialt arbete och är ledamot i föreningen RUNG samt finns med i redaktionen för magasinet DIKKO. Jag är medskapare i fyra antologier “Dinglarens väg – Vorsnos drom” där jag också är en av redaktörerna, “Hör detta och lyssna till det”, “Inte en främling” och “Att störa homogenitet”. Ibland har jag gästbloggare som får uttrycka sig i bloggen. Min mail är brittinger3@gmail.com eller britt-inger@dikko.nu och jag finns på twitter och instagram som @brittinger3

ELEONOR FRANKEMO
Jag bor i Motala tillsammans med min man och två barn i ett hus intill slussarna vid Göta kanal. Jag tillhör den nationella minoriteten romanofolket resande. Min släkt har en mörk historia i Sverige, där stat och myndigheter systematiskt ägnat sig åt folkmordsliknande åtgärder mot mitt folk. På denna blogg skriver jag om mina tankar av att tillhöra resandefolket, och konsekvenserna av att växa upp bland ett folk som genomgår ett kollektivt trauma. Jag kommer även att dela med mig av vad jag själv gör för att motarbeta antiziganism. Om du vill komma i kontakt med mig så maila mig på: eleonor.frankemo@hotmail.com. Allt gott/Elly

RESANDEFOLKET
Här bloggar Håkan Ludvigsson
Upprinnelsen till att göra en sida om Resandefolket var ett samtal från en bror till mig. Han ringde mig på hösten 2006 och berättade att journalisten och författaren Bo Hazell gett ut en bok om “Resandefolket” och att morfar och mormor fanns på omslaget. sida. Eftersom jag av olika anledningar aldrig fick lära känna morfar eller mormor så kände jag att jag ville ta reda på så mycket jag kunde om deras liv.

LÄSAMBASSADÖREN
Bagir Kwiek är Sveriges nya läsambassadör. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer.
Bagir valdes utifrån en öppen nomineringsrunda i september–oktober då alla hade möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunniggrupp tillsammans med Kulturrådet gjort ett urval av kandidaterna. Dessa har Kulturrådet gått vidare med och utsett den nya läsambassadören utifrån. Meriterande var erfarenhet av litteratur och läsfrämjande.