Nyheter/kultur| Cirkus Brazil Jack, cirkusen utan djur, med vegangodis

Privat bild. Clownerna Toni Rhodin och Tory Cross flankerade av eminenta Di Lellos 1987.
Privat bild. Cirkuskungen Brazil
Jack hoppas på gott besök år 1925.

INRIKES| Cirkus är så mycket mer än bara djur och att bedriva djurfria cirkusar är idag en växande trend runt om i världen. En trend som svenska Cirkus Brazil Jack följde redan förra året i sina föreställningar. Direktören Trolle Rhodin III tog över cirkusen 1982 och hoppas på att föra cirkustraditionen vidare med enbart med mänskliga artister. Att djuren inte är en del i uppträdandet har inneburit att cirkusen fått fokusera mer på de mänskliga uppträdandena. Cirkusen har därför återskapat gamla godingar, som den Mänskliga Kanonkulan och den Starke Mannen.

Svenska Cirkus Brazil Jack har funnits i 120 år och har sett samhället förändras och trender komma och gå. Under de 120 år som Cirkus Brazil Jack slagit upp sitt tält för att locka och roa sin publik på sina föreställningar har de också upplevt/sett de problem som alla cirkusar haft. Det har inneburit sviktande besökssiffror, usla ekonomiska förutsättningar, djurrättsaktivister och dyra markhyror något som lett till att många cirkusar har lagts ner. Men nu tror Trolle Rohdin att han kan ha hittat ett vinnande koncept.

Jag känner att jag lyckats vända den här trenden i Sverige. Nu går folk på cirkus igen för nu är det okej. Det var det inte under många, många år men nu har det blivit det säger han i en intervju till svt nyheter.

Dagens cirkusar åker runt och slår upp sina tält för att locka till sig folk på orten men så har det inte alltid varit. Det var först under 1800-talet och 1900-talet som cirkusarna började flyttade från sina fasta spelplatser till att bli kringresande med tält.

Djurhållningen förändrar förutsättningarna

På 60-talet införde man olika typer av djurhållning på cirkusar i Sverige och i dag är det ett fåtal djur som är tillåtna att ha med i föreställningarna. Detta har lett till att Cirkus Brazil Jack valt på att enbart satsa på den mänskliga underhållningen och sälja vegangodis i kiosken.

Vi är en helt djurfri cirkus. Vi märkte att cirkusar runt om i världen försvann, och då var vi ju tvungna att anpassa oss som vi ju alltid gjort under de här 120 åren som vi turnerat säger Trolle Rohdin till svt nyheter.

Trolle Rohdin tillhör Resandefolket.

Trolle Rohdin III har trots samtidens utmaningar valt att fortsätta med traditionen och föra den klassiska cirkusen vidare. Man kan säga att han har det i blodet då hans farfars far var Carl Rhodin, mer känd som cirkusdirektören Brazil Jack, mannen som 1899 grundade cirkusen som fortfarande bär hans namn. Förutom det så är han tolfte generationen cirkusarbetare på sin mammas sida.

Jag har ju resandefolkets symbol tatuerad på armen och vi har den på manegemattan. Det är ju det vi gjort i många, många år: rest runt och underhållit hela världen säger Trolle Rohdin till svt nyheter.

Många är de resande som har knytning till cirkuslivet. I boken Eisfeldt en surrealistisk familj har författarna, Sonny Eisfeldt, Ann-Charlotte Nilsson Eisfeldt och Richard Magito Brun, visat på det nära släktskapet till många resandesläkter och cirkusen.

2019 kommer de nära 150 föreställningarna av Cirkus Brazil Jack kunna ses runt om i Sverige. Turnén kommer ta sig från Ystad i söder till Kiruna i norr. Trolle Rhodin hoppas kunna konkurrera med den moderna tidens alla underhållningsformer och locka folket ut till tälten och sin djurfria cirkus.

Vill du veta när cirkusen finns i närheten av dig kan du gå in här och kolla.

Britt-Inger
britt-inger@dikko.nu