Nyheter| Vi behöver lyfta romska förebilder som Elvis Presley menar Dusan Marinkovic och Singoalla Millon i Flyktpodden

pixabay

Idag den 8e april är det Romernas internationella dag vilket vi på mediehuset Fanzingo uppmärksammar genom att släppa det tredje avsnittet av Flyktpodden. Ett avsnitt där Dusan 22 år och Singoalla 84 år som båda är romer, möts och samtalar om flykt och hur de genom livet har mötts av rasism och förtryck på grund av sitt ursprung, kan man läsa i ett pressmeddelande.

Vi behöver lyfta romska förebilder för det finns många. Men hur många vet att Charlie Chaplin, Katarina Taikon, Elvis Presley va romer? Samhället har en kollektiv bild av romer som är negativ och ofta en av förtryck av diskriminering. Men vi romer är mer än så, säger Dusan Marinkovic

I podden berättar Singoalla att hon inte kan läsa så bra, då romska barn inte fick gå i skolan. Det var bara ett av många förtryck och exkludering som påverkat romers liv och vardag.

Det var myndigheterna som var mest aggressiva, ja de var mest stygga” säger Singoalla i avsnittet.

I Flyktpodden möts överlevande från förintelsen och unga med erfarenhet av migration. Syftet med podden är skapa förståelse och kunskap om aktuella och historiska berättelser om flykt. Vi tror att personliga berättelser kan göra skillnad. Historia och nutid hänger ihop och målet är att öka förståelse för olika människors livsöden och minska ensidiga fördomar mot en viss grupp. 

Flyktpodden har fem avsnitt, varav de två först redan har publicerats. Idag, på Romernas internationella dag, släpps det tredje. I detta avsnitt möts två romer, i olika åldrar och med erfarenhet av flykt, med ursprung från olika plaster i världen, i ett samtal om flykten och om hur det är att vara rom. Dusan Marinkovic, 22 år gammal, från Serbien den äldre Singoalla Millon, 84 år gammal, boende i Göteborg. Det de har gemensamt är den romska tillhörigheten och erfarenheten av den rasism som romer blivit utsatta för genom tiderna. 

Idag kämpar Dusan vidare med att synliggöra och uppmärksamma romers rättigheter.

Just nu är jag med och driver en nationell protestkampanj mot regeringens osynliggörande av den romska Förintelsen, säger Dusan som avslutning på pressmeddelandet och tipsar slutligen alla att titta på filmen Taikon för att få en bild av den romska medborgarrättsrörelsen i Sverige.

Relaterade länkar

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu