Det blev visst jul i år igen. God Jul och Ett Gott nytt år – 24 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

24 december

Jag vaknade till på soffan med ett ryck, och såg i fönstret att det var ljust ute. Tog tag i mobilen och såg att klockan var 10. Devel och skrandal, jag hade somnat och det var redan förmiddag. Hur skulle jag hinna med allt. Det var ju Julafton i dag.

Men så föll min blick på granen. Den var klädd med ljus och allt och lyste grann. Under den låg alla paket inslagna. Jag fortsatte att titta runt och såg förvånat hur alla tomtar, änglar och annat jultingeltangel stod på plats. Och kände jag inte en doft av grönsåpa och när jag sniffade mer i luften. ja var det inte doften av griljerad skinka och kanske lite Janssons frestelse med.

Från köket hörde jag röster, och när jag gick dit in så satt bägge barnbarnen John och Molly vid köksbordet och Mattias svärsonen stod vid spisen och rörde runt med en slev i en kastrull. God morgon och God Jul sömntuta sa han till mig. Dags för frukost, julgröten är strax klar. Men, men stammade jag och såg mig omkring på den griljerade skinkan som stod på ugnen och på Janssonen som redan var i ugnen och att det redan i köket var pyntat och klart. Har ni gjort allt det här.

Nä sa Molly, Gammeltomten och det andra småfolket har varit här i natt medans du sov och fixat det mesta, de var nästan klara när vi kom hit i morse. Det enda vi har gjort nu sa John är att pappa griljerat skinkan, och jag skalade potatisen och skar löken till Jansonen, och Molly ordnade med ägghalvorna. Det mesta är klart. Men du skulle nog ta hm stora julbadet efter frukosten fortsatte John och sniffade lite han med i luften. Jag sjönk bara ner på en av köksstolarna och gav mina små vänner den varmaste tanke jag hade inom mig som tack för allt de hade gjort för mig.

Efter frukosten for jag in i duschen som väl behövdes efter min resa och klädde mig julfin naturligtvis i rött. När jag kom ut doftande som en nyutslagen nyponros, såg jag barnen leta i mina lådor i byrån i köket. Var har du ljusen mormor frågade Molly. Vi måste ha dem till julbordet innan vi äter. Det ordnar sig sa jag och gick ut till hallen och tog tag i kassen jag fått av Tott i går kväll. Men hur jag än letade i kassen så fanns det inga mer ljus i den. Jisses sa jag till barnbarnen. Jag måste ha gett de sista paketet till Fru Puriasson i går kväll.

Vänta lite sa John, jag kom just på att gammeltomten lämnade ett paket till dig och sa att du skulle nog behöva det. Jag hämtar det. John kom tillbaka med ett inslaget paket med ett tillhörande kort till. Jag öppnade kortet först och läste.” God Jul Lillemor. Vi tänkte du kunde behöva de här. Tack igen för trevlig resa. Ha kaffepannan på, vi dyker upp om någon dag Från Gammeltomten och alla vi småfolk i Åmål. ”

Jag hoppades och förstod nog var det var i paketet när jag öppnade det. Mycket riktig där låg fyra fina ljus med tomtar på. Välsignade småfolk tänkte jag och tackade dem åter en gång  till inombords.

Molly tog ljusen och satte dem i Adventsljusstaken på köksbordet.  Det där ljusen är mycket viktiga för mig och min Familj på Julafton. För innan vi sätter oss till bord för att äta. Står vi upp runt bordet och tänder dem för de som inte längre finns med oss, eller de som av olika skäl inte kan vara med. Sen har vi en tyst och högtidlig stund och sen börjar den riktiga Julafton för oss.

Nu mina kära läsare, hoppas jag att ni har haft lika trevligt som mig under min resa och avslutar denna julkalender med.

 Till er alla – från oss alla, Mig, Min Lilla familj och Gammeltomten med Småfolket från Åmål. Att ni får en rar och en riktigt God Jul och Ett Gott nytt år.      

P.s vem vet vi kanske hörs igen nästa år. 

Lillemor Holmlund