God jul önskar redaktionen alla sina läsare

DIKKO kollage

Vi på redaktionen önskar alla en riktigt God Jul från oss alla till er alla. God jul, Lattjo Vinata, Gledileg Jol, Juullimi Ukiortaassamilu Pilluarit, Hyvää Joulua, Gladelig jul, Feliz Navidad, Idah Saidan Wa Sanah Jadidah, Feliz Natal, Merry Christmas.

Källa: dikko.nu
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Nu lackar det mot jul, vår svenska jul som är en mångkulturell historia med inspiration från många länder. Själva julfirandet förekommer i flera delar av världen med vissa variationer. Vår svenska jul är en härlig blandning av traditioner och olika vanor som vi firar med familjen. Vi får se om farbror Egon, eller någon annan som vill svettas under masken. Traditionen med att det kommer någon man eller kvinna med en stora mage och ett bullriga skratt för att dela ut julklapparna är tradition i många familjer.

Från allra första början handlade julafton om att hålla en fest när året är som allra mörkast. Och är det något som julen är i samtiden så är det upplyst, och det trots de dyra elpriserna. Våra hus och balkonger dignar av lampor och kulörta ljus som lyser upp den mörka årstiden.

Vi vet att det kristna julfirandet i Sverige började på 1100-talet, men det var inte förrän på 1700-talet och framförallt på 1800-talet som julfirandet tog riktig fart. Adel och borgare tog efter traditionerna i Europa, medan bönder och enklare folk blandade gamla seder med nya och lade grunden till det firande vi har idag – en blandning av gammalt och nytt. Lägg sen till att varje familj har skapat sina egna traditioner så har vi dagens julfirande.

Den stora förändringen och den person som betytt mest för oss under vår egen tid är Walt Disney. Kalles Ankas jul har betytt mycket för svenskt julfirande de senaste 40 åren. I många familjer är dessa tecknade figurer det som styr när julklapparna och själva firandet ska ske och det kommer se likadant ut i år.  

Som en liten egen tradition har vi också vår kära mistel som i grunden är en hednisk tradition. Så när kristendomen och kyrkan gjorde entré förbjöds användandet av misteln, men folk gör som folk vill och folktron var starkare än kristendomen, så misteln dök upp igen, mycket tack vare sitt rykte som ”fruktbarhetsboostare”. En trevlig tradition som kan ge oanade möjligheter, så glöm inte att hänga upp din mistel. Och har du ingen mistel går det lika bra med selleri.

Men oavsett hur vi firar julen så är det en viktig högtid, hör av er till era nära och kära. Ett samtal kan göra hela julen för de som firar ensamma, för ingen gång på året är man så ensam som på just julen när man inte har någon att fira med.

Så till er alla från oss alla önskar vi en god, vit, jul oavsett hur ni firar den. Var rädda om varandra och hjälp varandra att skapa positiva minnen av vår mest hypade högtid. //Redaktionen

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS