Gott Nytt År

Foton av Robin Pihl

Nyår är en festlig högtid som ofta firas i glada vänners lag. Det är för det mesta en exklusiv fest där olika klädkoder förekommer, fint ska det vara.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

Det finns dokumenterat firande så långt tillbaka till de hedniska romarna som hade ett uppsluppet nyårsfirande. Något som de tidiga kristna i romarriket tog avstånd ifrån. Men nyår har inte alltid firats den 1 januari. I det gamla romarriket firades nyårsdagen den 1 mars fram till 153 f Kr och här i gamla Sverige var den 25 mars vår nyårsdag ända fram till 1500-talet.

Men den moderna människan i Sverige firar den 31 december och är årets första kalenderfest. Numer är nyårsafton en festkväll då vi är extra uppklädda. Till skillnad från julaftonen är nyårsaftonen en mer offentlig fest. Familjen är inte i centrum så mycket som vänner och våra sociala nätverk.

Maten ska vara extra lyxig och lagas med omsorg och kärlek. Dukningen ska vara extra fin och vacker, för som alla vet äter man med ögat också. Ändå är den allra senaste mattraditionen i Sverige pizzan på nyårsdagen. Kanske framför filmen Ivanhoe som TV visar på nyårsdagen sedan 1982.

Strax innan tolvslaget klär vi på oss ordentligt, med munskydd och övriga skyddsåtgärder går vi till en plats där man kan skjuta egna fyrverkerier på avstånd från andra, både med tanke på coronan och kylan som kan förekomma. I brist på egna fyrverkerier intar vi en lämplig plats för att se på kaskaderna av färg som lyser upp himmelen. Numer skickar man också upp ljuslyktor istället för fyrverkerierna för att undvika att skrämma skiten ur alla djur.

Vid tolvslaget förekommer också att man räknar ned och sen ropar alla “Gott nytt år!”. Samtidigt avger man olika löften om vad ska ska uppnås under det kommande året. Löften som sällan uppfylls, men ändå ska avges som en tradition. Tanken med ett nyårslöfte är att det ska vara ett löfte som ska avläggas i ett försök att förändra sin livsstil åt ett eller annat håll. Som regel handlar det om olika slag i-lands problem som ska åtgärdas. Ofta är det något personen vill och ser som positivt men inte nödvändigtvis enkelt.

Nyårstal på tv, fyrverkerier och smällare (efter som ljuslyktorna inte helt har tagit över smällarna) förekommer vid tolvslaget (och ännu tidigare) och det är vanligt att ge nyårslöften och nyårsvaka inpå nyårsdagen. Så efter att ha njutit av den sprakande färgprakten som visar sig på himmelen från alla raketer ackompanjerad av smällare och de stilla stigande ljuslyktor går du sen in i värmen igen har du skålat in det nya året. Där inne har hunden pissat på rumsmattan från svärmor och gömmer sig vibrerande under soffan, medans katten skiter i blomkrukan i ren protest mot allt liv utanför.

Så när klockan passerat tolvslaget, champagnen är öppnad, skålad och urdrucken, allt på distans om man är i ett större sällskap, så klart, för att hålla avståndet är viktigt eftersom coronan har tagit fart igen. De som föredrar ett alkoholfritt alternativ vet att det går bra med Pommac eller likvärdig dryck. Natten går sakta över mot morgon och det nya året har infunnit sig. Ett helt nytt år som kommer överraska och glädja oss samtidigt som det kommer leverera sorg och umbäranden, ett helt normalt år med andra ord.

Hundarna i staden kryper skamsna fram från sina gömställe, ställer sig bredvid sin ägare och vill bli klappad. Katten hittar tillbaka till kattlådan och lägger sig sedan i den för kvällen avhårade soffan på bästa platsen och äger stället igen. Våra hundar lär somna tidigt för i fjällen tar kylan ut sin rätt på både djur och människa.

Dagen efter är löftena som avgetts glömda, huvudet värker (för de som inte inmundigat den alkoholfria varianten) och det ringer i öronen; sviter av nattens förlustande och alla smällare. När städningen är avklarad och alla resterna tornar upp sig i kylskåpet inser du att det kommer bli nyårsmat resten av veckan för hunden kan du inte ge mer rester då det finns risk för att den blir tagen för att vara nästa års julgris.

Själv har har jag och gubben flytt med hundarna till fjällen. Här smäller det inte så mycket utan de flesta har ljuslyktor. Lite mer ett med naturen. Vi ska laga oss en god bit mat, som sig bör, skåla vid tolvslaget (dryck glömde vi köpa så det får bli i kallkällvatten) och njuta av nyåret utan en massa löften som vi ändå inte håller.

Gott Nytt År på er folks önskar vi från DIKKO till alla våra läsare.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS