Arthem – Romska teatern gör en Göteborgsturné i november och december med nya musikföreställningen Drömmarnas tält. Turnén inleds med skolföreställningar i Hammarkullen, Hisings Backa och på Folkteatern där det även blir offentlig premiär den 17 november, kl 18.30. Turnén avslutas på Aftonstjärnan 9 december.
Källa: Arthem – Romska teatern |
Arthem – Romska teatern bildades i Göteborg 2019 med en längtan att berätta historien om Carmen utifrån ett romskt perspektiv. Musikföreställningen Carmen med förhinder hade premiär 2021 med en efterföljande Sverigeturné, i samarbete med Riksteatern.
Nu är det snart premiär för en ny musikföreställning, denna gång baserad på gamla och nya sagor och legender sammanställda och bearbetade av Lucia Cajchanova.
– Den romska berättartraditionen är varierad och brokig. Under research-perioden gjorde jag med hjälp av Arthem ett urval, jag letade efter berättelser som kunde betyda något intressant för oss idag, letade efter upprepningar och mönster och en blandning som tillsammans bildade en helhet. Äldre, mer traditionella sagor, blandades med mer samtida legender. Men när berättelserna kom till scenen bildade de där också en ny berättelse: den om att berätta, att vara den som för berättelsen vidare, säger Lucia Cajchanova, dramatiker.
– Människans förmåga att använda sig av fantasins kraft är kärnan i föreställningen. Med suggestionen och igenkänningen tar vi med publiken på en resa till olika världar, idéer och musikaliska uttryck. Sagorna handlar om kärlek, mod, rädsla och längtan att höra till. Att rättvisan faktiskt finns i en orättvis värld och att varje människa har den inom sig eller åtminstone valet att välja rättvisan, säger Anna Ulén, regissör.
Drömmarnas tält vänder sig till alla åldrar, till familjer med barn på väg in i tonåren och uppåt, gymnasiet och vuxna. I musikföreställningen ingår muntligt berättade romska sagor från alla tider och översatta nedskrivna sagor från romani chib till svenska, en sagoskatt som alltså återberättas med nyskrivna texter, dans och musik.
– Musiken i föreställningen har vi skapat utifrån romsk folkmusik som vaskats fram och blandats med andra genrer och kollektivt nykomponerad musik, säger Salamanca Taikon Gonzalez, som är en av de fyra medverkande på scen.
Drömmarnas tält har offentlig premiär på Folkteatern 17 november, kl 18:30
Samtliga offentliga föreställningar:
17 november, 18.30 – Folkteatern (offentlig premiär)
18 november, 18.30 – Folkteatern
5 december, 18.00 – Mölndals Stadsbibliotek
9 december, 19.00 – Aftonstjärnan
Skolföreställningar:
7 november 10.00 och 13.00 – Hammarkullens Folkets hus
8 november 10.00 och 13.00 – Hammarkullens Folkets hus
13 november 10.00 och 13.00 – House of Possibilitas (tidigare Backa Folkets hus)
14 november 10.00 och 13.00 – House of Possibilitas
16 november 10.00 och 13.00 – Folkteatern
Speltid: ca 60 min
Medverkande på scen:
Salamanca Taikon Gonzalez – skådespelare, sång, dans
Sima Eriksson – skådespelare, sång, dans
Robert Svärd – musiker
Ebba Westerberg – musiker
Team:
Text – Lucia Cajchanova
Idé – Arthem – Romska teatern
Regi – Anna Ulén & ensemble
Scenografi & projektioner – Camilla Engman
Kostym – Fianna Robijn/ensemblen
Ljusdesign – Anna Wemmert
Komposition/arrangemang – Arthem, förutom A change is gonna come av Sam Cooke
Produktion:
Arthem & Possibilitas
Med stöd av
Kulturrådet, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Svenska Författarfonden, Institutet för språk och folkminnen (Isof)
Skolföreställningar hösten 2023 genomförs med stöd av Levande Historia i Göteborg och Folkteatern.
Om Arthem – Romska teatern
Arthem är en musikteatergrupp som arbetar för ett inkluderande samhälle utan diskriminering. Alla människors lika värde och rätt till sin historia är grundläggande för vår verksamhet. Med nydanande scenkonst verkar vi för ickevåld och en breddad förståelse för olika livsstilar och synsätt.
Enligt regeringens strategi för romsk inkludering ska det finnas flera romska statligt stödda kulturinstitutioner i Sverige. Arthem – Romska teaterns ambition och vision är att bli en av dessa kulturinstitutioner. Det romska perspektivet är utgångspunkten för Arthem vars kärna till stor del utgörs av romer. Vi samarbetar med konstnärer från så väl majoritetssamhället som från andra minoriteter.
Vi ser oss som en av ekrarna i det röda framåtskridande hjulet. Med teatern och gruppens gedigna konstnärliga kompetens vill Arthem vara en passionerad samarbetspartner för andra kulturella verksamheter och institutioner i samma hjul. Alla med olika ingångar att värna, vitalisera och förmedla den romska kulturen.
Arthem – Romska teaterns produktioner gör turnéer landet runt men har sin bas i Göteborg. Våren 2024 har Arthem – Romska teatern premiär för Nomad i samarbete med Riksteatern och Folkteatern.
Mer Arthem och Drömmarnas tält
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS