Sommartider! Nu är vi där igen. I morgon får alla vara beredda på att ändra tiden på våra gamla klockor, de digitala ställer oftast om sig själva.
Sommartider, hej hej, sommartider
Jag känner det är nå’nting på gång
Kom och stanna ute natten lång, som Gyllene tider sjöng en gång på 80- talet.
Diskussionerna om sommartid och vintertid har varit många och långa, och ändå så har vi fortfarande kvar dem. Och eftersom de fortfarande är kvar så är det bara att ställa fram klockan och utemöblerna, eller hur man nu väljer att tänka.
I Sverige har det där med grillandet eller utemöblerna blivit ett sätt att komma ihåg åt vilket håll klockan ska ställas om. Grillen eller utemöblerna ska ställas fram när vi ska ha sommartid och de ska ställas tillbaka när det ska övergå till vintertid. Precis som klockan.
När blir det vintertid?
Sista söndagen i oktober klockan tre på natten ska klockan ställas tillbaka en timme när vi övergår till vintertid. Därefter är det vintertid fram till sista söndagen i mars. Själva omställningen av klockan sker alltid sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.
Vintertid här i Sverige betyder egentligen att vi övergår till den så kallade normaltiden – det innebär att då klockan är 12, alltså mitt på dagen, står solen som högst på himlen.
Fakta om tidsomställningen
- Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 sista söndagen i mars, och drar tillbaka den en timme sista söndagen i oktober.
- Vintertid – eller normaltid – har vi i Sverige haft sedan 1879. Innan dess hade vi lokala tider i olika delar av landet. Upp mot en halvtimme kunde skilja mellan landets östra och västra delar.
- Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. Resandet gjorde det krångligt med många olika tidtabeller.
- Sedan 1996 har EU gemensam sommartid. För alla EU-länder gäller den från sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober.
- Systemet används i större delen av Europa, dock inte på Island. Sommartid används också i majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. De flesta delar av Afrika och Asien har bara en tid året runt.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS