Sunita Demirovic och Sunita Memetovic två röster på Minoritetsfestivalen

Fredagens första Minoritetsfestivalsdag blev strålande tillställning med vackert väder trevliga människor, musik, samtal och kokkaffe över öppen eld.

Jag höll mest till uppe vid det marknadsstånden som magasin DIKKO och RUNG har uppställda under festivaldagarna. Men fick avlösning för att gå och lyssna på några viktiga röster inomhus.

Först ut var en programpunkt som lät intressant och hette Unga röster!

Det var ett panelsamtal om motstånd, drömmar och förebilder. Medverkande: Ella Meriläinen (Uumajan Ruotsinsuomalaiset Nuoret), William Torikka, Hanna Rajs, Sanne-Ristin Bengtsson och Sunita Demirovic. Samtalet modereras av Tobias Poggats, journalist.

Samtalet handlade om de unga/vuxnas vardag och att de ibland inte berättade att de tillhörde en minoritet eftersom det kunde ibland komplicera saker för dem. De efterlyste mer kunskap om de nationella minoriteterna och menade att man måste avsätta tid för att ge majoritetssamhället den informationen redan i skolan. Det borde vara en självklarhet att lära sig om de nationella minoriteterna i skolan.

Sunita Demirovic pratade om att hon inte visste om hon skulle kunna skriva med i sitt CV att hon pratar romani. Eftersom hon inte var säker på att de som anställer skulle kunna låta bli att låta sina fördomar styra. Hennes önskan var att det faktiskt skulle ses som en merit att komma från en minoritetsbakgrund och att hennes språkkunskap skulle ses som positiv.

Att lyssna till unga personers verklighet och vardag är alltid lika intressant och givande. Det som tyvärr går att konstatera är att fördomarna lever kvar även i dessa unga personers vardag. Samtidigt så inger deras engagemang ett hopp om förändring.

Efteråt fick jag ett samtal med Sunita Demirovic som är en ung rom med framtidsvisioner som för tillfället pluggar i Luleå. Hennes engagemang och klokhet gör skillnad nu och kommer göra skillnad i framtiden så håll utkik efter denna nya lysande stjärna på vår resande/romska himmel.

Därefter var det Sunita Memetovic tur. Hon är Sveriges första advokat med romsk bakgrund. Hon är dessutom människorättsaktivist som har gedigen erfarenhet av att arbeta med mänskliga rättigheter och romska frågor. 

Sunita Memetovic pratade om minoriteten romer, som funnits i Sverige början av 1500-talet. Hon pratade om hur romernas situation ser idag ut i dag. Hon gjorde ett tankeexperiment med publiken där man fick byta ut ordet rom mot sitt eget namn. Det gjorde att fördomarna kom närmare och blev tydligare.

Sunita menar att man borde fundera på vad som händer med minoriteter när man blir fråntagen sin identitet. Hon pratade om boken “Tills alla dör” som blottlägger Sveriges problem med gängkriminaliteten och där den nya kriminella generationen vill synas så mycket som möjligt. De lever utanför samhället och utanför sina familjer. De har skapat sig en egen identitet för att finnas med i ett sammanhang. Hon pratade om vad som händer om man blir fråntagen sin identitet och menar att på de här grunderna kan man se hur viktigt det är att skapa en miljö där minoritetsidentiteten får vara levande och positiv.

Ett annat ämne som Sunita pratade om var vad kan kommunerna kan göra för att öka jämlikheten och integrationen för den romska minoritetsgruppen. Hon menade att kommunerna till exempel måste ta sitt ansvar gällande minoritetsspråken.

Sunita hann även med att prata om att Förintelsen av romer måste bli accepterat och finnas som begrepp under Förintelsens paraply. En kamp och ett erkännande som är viktig för romer.

Här läsa andra artiklar om och av Sunita

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS