Surströmming på fjället en udda tradition

Jag tillbringar en del tid i de svenska fjällen ovanför Arjeplog i Norrbotten. Där umgås vi med vänner, kör snöskoter och pimplar på isarna. Vårvintern i dessa trakter är något av det mest magiska man kan uppleva. Snön lyser vit och det är så varmt, ibland, att man kan ta av sig och sitta i bara t-shirt.

Text och bild: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

När vi är här uppe äter vi ofta ute på fjället på våra turer, ibland blir det lagad mat över öppen eld eller gasol och ibland blir det bara macka och termoskaffe. Vi tillbringar många timmar på olika sjöar i jakt på de stora fiskarna som vi sen steker eller röker. 

Sen har vi traditionen med surströmmingen. 

Minst en gång per år försöker vi även att äta surströmming ute på fjället. Det började för ca 20 år sedan när vår vän, salig Ingemar, och hans fru Vivianne skulle bjuda oss på surströmming i husvagnen och vi sade att det är bättre att vi äter på fjället istället. Sagt och gjort, och efter den första gången har det blivit en tradition. Ibland har vi varit fyra stycken som kokat potatis och ätit vår surströmming, och andra gånger har vi varit över 50 stycken som samlats för att äta. Alla äter inte alltid surströmming och en del håller sig på behörigt avstånd från oss som njuter av den. Vi har ätit surströmming i strålande solsken, snöoväder, blåst och annat skitväder. Det har till och med hänt att vi har ätit den i vårt garage, men vi har inte ställt in surströmmingen.  

Den här gången var vi fyra stycken som bestämde oss för att äta surströmming, efter att vi hade kollat väderleken och fått löfte om fint väder. Vi blev totalt 17 stycken som samlades på isen.

Platsen för lunchen var given eftersom två av våra vänner hade slagit upp ett tält för att övernatta på isen. Vi samlades i viken där tältet var uppslaget och borrade våra hål för att fiska innan det var dags för maten. 

Våra tältande vänner fällde upp ett bord från 70-talet och vecklade ut sin pulka till ett bord och där dukade vi upp potatis och tillbehör efter alla konstens regler. Dagen utvecklade sig till att bli en strålande dag med sol som lyste från en klar himmel mitt på vår fjällsjö. Det var två till som ville vara med och äta surströmming, så vi blev totalt sex personer.

Det finns olika varianter på hur man äter sin surströmming. Den kan ätas direkt på tallriken med kokt potatis och diverse tillbehör. Eller så kan man använda sig av den klassiska surströmmingsklämman där surströmmingen är ett pålägg, lite som en räkmacka. Där tar du rensad surströmming och olika tillbehör mellan två skivor tunnbröd.

Annars går det lika bra att ta ljusugnsbrödet och smöra det, därefter lägger man på strömmingen, och potatisen för att därefter toppa med de tillbehör man vill ha, sen är det bara att njuta.

De som inte åt strömmingen höll sig på lämpligt avstånd från oss som njöt av den. De andra åt kebab, makaroner och korv och nåt annat, så alla blev mätta om än på var sitt håll. 

Vi som åt surströmming samlades runt borden där den kokta potatis och tillbehör hade ställts upp, för att i det närmaste hysteriskt tillreda våra mackor. Därefter inträffar det magiska ögonblicket när den första tuggan tas för då lägger sig tystnaden och njutningsljuden är det enda som kan bryta ögonblicket när mackan intas. 

Det är speciellt med surströmming, antingen tycker du om det och då vattnas det i munnen av lukten eller så gör du det inte. Det finns inga mellanting.

Efteråt behöver man också något sött, den här gången blev det en bit mandeltårta till dem som ville ha. Sen plockade vi ihop allt igen för transport hemåt. Alla lite för mätta, rapade vi surströmming och fortsatte fiska en stund till innan det var dags att åka hemåt. 

Mätta, nöjda och glada lovar vi varandra att det här gör vi om nästa år igen. Vilket vi så klart kommer att göra.

Tillbehör till surströmming

De klassiska tillbehören är:
Tunnbröd – Vi hade ett från Släppträsk utanför Malå, helt oslagbart gott
Smör – Att bre på tunnbrödet eller mosa med potatisen, här kan vi rekommendera Bregott
Potatis – Kokt, gärna mandelpotatis eller färskpotatis, finns inte det så tager man vad man haver
Röd och/eller gul lök – Hackad helt smått
Gräddfil eller crème fraiche
Tomater – Skivade
Dill – Hackad

Avnjutes efter behag

Fakta:
Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Källa: Wikipedia


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS