Många menar att tatueringar är en konstform, det ses som coolt, fint, häftigt, sexigt, snyggt, en utsmyckning, estetiskt tilltalande och kul. ”Gör man en så blir det fler” är en vanlig kommentar från de som är tatuerade.
Jag gjorde ett upprop på Facebook där jag skrev.
Jag skulle vilja göra en liten George Gallup och få veta hur många av mina vänner som är, respektive inte är, tatuerade. Skulle ni vilja vara vänliga att ge mig en tummen upp om ni är tatuerade och ett ett hjärta om ni INTE är det. De som vill får gärna publicera foto på sina tatueringar med en motivering till motivet och när de gjorde den.
Det var ca 150 som gjorde tummen upp och ca 90 som gjorde ett hjärta, vilket innebär att ungefär 240 personer svarade. Undersökningen är helt ovetenskaplig, men ganska intressant och speglar de personer jag har på min Facebook. Jag fick drygt 120 kommentarer, många var och men det fanns också ett flertal bilder och kommentarer varav några finns här i artikeln. Fönstret för att svara var öppet från 19,00-08,00 en lördag till en söndag.
Tatueringar betyder olika för olika människor och påfallande ofta finns det ett symbolvärde i en tatuering. Det man alltid måste komma ihåg är att tatuera sig innebär en beständig, ofta permanent, målning av huden genom penetration av nålar som doppas i färg, en form av body art.
Det gäller att välja rätt för den går inte att sudda bort, det är ingen gnuggis som förvinner efter en vecka. Det finns även andra sorters body-art, till exempel hennatatueringar som har använts i minst 5000 år. De gamla egyptierna använde sig av färgämnet både som skydd mot solen och som dekoration.
Ordet tatuering kommer från polynesiska och är en teknik som kallades tatau, vilket senare blev tatuering eller Tattoo. Förr var det nästan uteslutande kriminella och sjömän som hade tatueringar, man kan säga att tatueringen hade dåligt rykte. Så var det ända fram till 80-talet när det blev modernt, även om det måste sägas att det fortfarande inte var överdrivet många som tatuerade sig.
Själv gjorde jag min första tatuering tidigt 90-tal och det var ett väl genomtänkt beslut. Jag valde då att lägga min tatuering på min överarm så att jag skulle kunna täcka in den med en tröja.
Att ha tatueringar på sin kropp är en trend som tog fart på allvar vid ingången till 2000-talet. Sedan dess har människor som öppet sysslar med tatueringar upplevt ett ekonomiskt uppsving. Det finns ingen, som jag vet, statistik på hur många svenskar som har tatuerat sig, men det verkar vara påfallande många. Att det är helt accepterat förstår man när man kan läsa om skötselråd och förslag på motiv i Veckorevyn och andra liknande tidningar.
Nu är inte tatueringar bara snygga konstverk utan kan också ses som en sorts kommunikation, ett slags “tal” på ett icke-verbalt sätt. En del tatuerar sig som ett sätt att uttrycka sig på och berätta vem de är. Tatueringar kan även representera saker eller personer och delar av ens liv så som till exempel mående, sökande av identitet eller ett intresse. Det är inte ovanligt att man har en tatuering som symboliserar sin tillhörighet till en viss etnisk grupp.
Tatueringar har använts som märkning och identifiering av människor.
Under andra världskriget använde sig den tyska rikskanslern Hitler av tatueringar i koncentrationslägren för att identifiera de människor som fanns där. I Frankrike under 1800-talet användes tatueringar inom rättsväsendet för att etablera den anklagades identitet. Men även gäng och kriminella använder sig av tatueringar för att visa sin historia, sitt livsöde, sina gärningar och sin tillhörighet.
Idag är däremot tatueringar så pass vanliga att man kan säga att det är var mans- eller kvinnas egendom. I en undersökning framkom det att det är vanligt att kvinnor har tatueringar. Vanligast var tatueringar i åldersgruppen 25–34 år. Undersökningen gjordes som en e-postenkät som skickades till 11 000 personer. I undersökningen jämfördes fem länder: i USA där 31,5 procent var tatuerade, i Brasilien 22,3 procent och i Frankrike 18,0 procent samt i Kina och i Ryssland där 12,0 procent tatuerat sig. I Sverige, om man ser till min helt ovetenskapliga undersökning, är det många fler som är tatuerade.
Det som är viktigt att tänka på är att tatueringsfärg som injiceras i huden blir kvar där, kanske för resten av livet. En del färgpigment kommer blekas med tiden vilket inte betyder att färgen försvinner utan att den antingen transporterats bort från huden till andra delar av kroppen eller att tatueringen ändrar sin kemiska struktur och förlorar sin färg. Forskning visar att tatueringsfärger som injicerats i huden har transporterats till lymfkörtlar. Det behövs dock mer forskning för att kunna avgöra om tatuering är skadligt.
Hur det än är, om det är farligt, snyggt eller bara onödigt så är tatueringar en minst 6 000 år gammal konstform som har dekorerat, märkt och identifierat människan. Tatueringar har funnits i alla civilisationer och på alla kontinenter. I samtiden har det blivit viktigt att framhäva och synliggöra sin identitet med vacker kroppskonst.
FAKTA: TÄNK PÅ DETTA INFÖR TATUERING
Läkemedelsverket rekommenderar att du som tatuerar dig ska ha fyllt 18 år.
Gravida och ammande kvinnor avråds från att tatuera sig.
Välj en tatuerare som anmält sin verksamhet till kommunen.
Försäkra dig om att tatueraren har koll på att tatueringsfärgerna lever upp till regelverket. Det finns listor över förbjudna ämnen och även listor över gränsvärden för ämnen som klassas som förorenande.
När du är färdigtatuerad ska du få skriftlig information om vilken färg som använts, vilka ingredienser den innehåller och vilken batch den kommer ifrån.
Välj motiv med eftertanke – det är varken enkelt eller helt riskfritt att ta bort tatueringar.
Källa: Läkemedelsverket
Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS