Ukrainska Mariia Sulialina dokumenterar grova brott mot barn – får människorättspris

Mariia Sulialina. Fotograf: Markus Junghard.

2024 års Civil Rights Defender of the Year Award tilldelas Mariia Sulialina, 27, chef för ukrainska människorättsorganisationen Almenda. Mariia Sulialina har varit människorättsaktivist sedan hon var 15 år och kämpat länge för att de ansvariga ska ställas till svars för de övergrepp som begås mot barn och unga i krigets Ukraina.

Källa: TT
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

– Den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina har vid en ung ålder uträttat stordåd. Trots personliga förluster och risker har hon fortsatt sitt arbete för att dokumentera krigsbrott och andra grova brott mot barn och skipa rättvisa åt barn som utsatts för indoktrinering och deportering från de ockuperade områdena av Ukraina. För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset. (Hela motiveringen längst ner.)   

Tvingades lämna sin hemstad på Krymhalvön 

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har 545 ukrainska barn dödats. Över 19,000 barn från Ukraina har deporterats till Ryssland.  

Men aggressionerna påverkade Mariia Sulialinas liv långt innan dess. 

När hon var 18 år tvingades hon lämna sin hemstad Yalta efter att Ryssland invaderat Krymhalvön. Från sitt nya hem i Kyiv började hon dokumentera de människorättskränkningar som begicks i de ockuperade områdena. Mariia Sulialinas organisation Almenda, som hon jobbat med sedan 2013, samlar in bevis så som fotografier och videoklipp, och gör intervjuer med lärare och föräldrar. Almenda startades av en grupp människorättsförsvarare i Yalta 2011. En av grundarna var Mariias mamma, Valentina Potapova, som fortfarande jobbar kvar. Nu leder Mariia Sulialina organisationens arbete, med ett team på 11 personer. 

Krigsbrott mot barn 

Barnen som deporteras till Ryssland från de ockuperade områdena vittnar om omskolning och hjärntvätt och många adopteras av ryska familjer. Väldigt få av dem har kommit tillbaka. Även de som blir kvar i de ockuperade områdena utsätts för indoktrinering och får gå i ryska skolor som försöker få dem att stötta kriget, genom att bland annat säga att Ukraina startat det. Enligt Almenda är de ukrainska barnen en tillgång för Ryssland och kan komma att användas som soldater i kriget när de blir äldre. Ett flertal unga Krymbor som var barn när Ryssland ockuperade halvön har kallats in i kriget, eller till och med gått ut i krig mot Ukraina frivilligt.  

Tvångsdeportation och försök att indoktrinera barn att slåss för ockupationsmakten är krigsförbrytelser och kan utgöra folkmord. För att sådana brott ska kunna bevisas och förövarna ställas till svars är det viktigt att övergreppen dokumenteras. 

För att samla in bevisning som kan användas till framtida rättegångar har Almenda ställt om sin ordinarie verksamhet. Från att tidigare fokuserat på att få ungdomar från ockuperade Krymhalvön att studera och integreras i Ukraina, arbetar man nu även med dokumentation av krigsbrott. Almenda har en lång lista med namn på misstänkta personer som de en dag hoppas ska ställas till svars. Organisationens främsta mål är att skydda rättigheterna för de över en miljon barn som lever i de ockuperade områdena samt att ta fram metoder för återintegrering av de ukrainska barnen. Mariia Sulialina vill ta tillbaka alla de barn som hålls som gisslan av ockupationsmakten och ge dem en ny chans till den barndom som Ryssland stulit.  

I dag drömmer Mariia om dagen då hon kan åka tillbaka till ett fritt och demokratiskt Krym. 

– När jag var liten i Yalta på Krymhalvön fanns det en plats där äldre damer och herrar dansade varje lördag. Jag pratade nyligen med en vän och vi sa ‘en dag när vi är 70 år kommer vi att dansa där’. Jag tror fortfarande att det kommer hända. 

Kommentar till priset 

– Barnen i de ockuperade områdena förblir ofta osynliga. Att berätta om det som sker är farligt och kan leda till repressalier. Desto yngre de är desto starkare inflytande har propagandan på dem. Barnen är vår framtid och det är vår skyldighet att skydda dem från militarisering och indoktrinering och se till att återintegreringen sker på deras villkor. Att få det här priset är mycket viktigt för oss, det skapar uppmärksamhet kring barnen i de ockuperade områdena och ökar möjligheterna att kunna utkräva ansvar, säger Mariia Sulialina, chef för Almenda. 
 
– Dödande av barn. Bortförande av barn. Detta är bara några av de grova människorättsbrott som enligt vittnesmål har begåtts mot barn i Ukraina sedan den ryska fullskaliga invasionen. Mariia Sulialina och Almenda gör ett extraordinärt modigt och systematiskt jobb för att samla in bevis och vittnesmål om övergreppen och ge stöd till dess offer. Mariias och Almendas arbete visar att ett fritt civilsamhälle spelar en avgörande roll när det gäller dokumentation och ansvarsutkrävande av staters människorättskränkningar. De utgör en förebild i arbetet för ett motståndskraftigt, demokratiskt och fritt Ukraina. Jag är enormt glad över att tilldela Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024 säger Hanna Gerdes, styrelseordförande för Civil Rights Defenders. 
 
Om priset  

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Venezuela, Ungern och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet.  


redaktionen@dikko.nu

Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS