
Årets svenska bidrag till Eurovision song Contest är en låt som handlar om att bada bastu. Humorgruppen KAJ verkar ha tagit hela Sverige med storm. Själv såg jag deras bidrag via SVTplay och tänkte för mig själv att det här kan bli en sommarplåga. Inte kunde jag ana att den skulle vinna finalen.
Låten har skapat många olika reaktioner. Det är den första svenskspråkig låten som Sverige skickar till Eurovision song Contest på många år. Det är en låt med humor när Sveriges bidrag länge varit väldigt seriösa. Och så är det en låt som väcker en del reaktioner hos sverigefinnar.
Att bada bastu är något som görs både i Sverige och i Finland. Men det är mycket vanligare med bastu i grannlandet. Det finns många offentliga bastur i alla städer och såvitt jag vet har alla bostäder inklusive lägenheter tillgång till bastu. I Sverige är det ju inte så.
Min relation till att bada bastu är en egen historia. Minnen från mormor och morfars hus ute på Södertäljes landsbygd består av regelbundet bastubad tillsammans med en och annan bastukorv i aluminiumfolie på stenarna.
Jag var den av oss som satt kvar längst i bastun. Familjemedlemmar kom och gick men jag blev familjens egen ”bastubadare” för att jag satt kvar så länge. Man kan säga att jag tidigt kom att älska bastubad som liten.
Det var något speciellt med mormor och morfars bastu. Kanske var det att den var vedeldad. Eller att den låg i hörnet på huset där en ventil gick rakt ut. Ibland öppnade jag ventilen på vintern bara för att känna kontrasten mellan kylen utomhus och värmen i bastun.
När mormor och morfar blev tvungna att flytta från sin stuga på landet byggde pappa en bastu av en gammal jordkällare där hemma. Så blev familjen med bastu och vi satt där en gång varje helg. Och jag satt kvar längst som förr.
Så bastun är en viktig del i livet. Nu bor jag i en hyresrätt utan bastu och kan inte bada bastu lika ofta som förr.
Bastun förekommer i många representationer av finskhet. Oftast inte enskilt. Om man ska driva med finnar så kan man inte bara ha dem i en bastu. I filmen Yrrol sitter Peter Dalle och Johan Ulveson i en bastu där de inte säger någonting. En av dem lägger en brakskit och en röst säger ”Finland – lite enklare, lite roligare”. Det är mer stereotypen om den tystlåtne finnen än att det skulle ha något negativt med bastu skulle jag säga.
Galenskaparna och After Shave har en sketch som heter ”Perkele” från programmet En himla många program. Där är köket i stugan en bastu. Men det är så många stereotyper som lagts på varandra med knivar, sprit, våld och påhittad finska. Inte heller här har jag möjlighet att se att bastun skulle vara något negativt i sig.
Ett urklipp från Ica-kuriren som mamma hittade bland mormors gamla grejer påstår att en svensk blev tvättad av finnar någon gång i urminnes tider och att något språkligt missförstånd ledde till att man kallade det för bastu. Lite väl mycket svenskt storsinne med tanke på att det heter sauna på finska.
Ja, det finns säkert fler exempel på när bastun figurerar i representationen av finskhet i svenskspråkiga sammanhang. Vi ser bastun i filmen Populärmusik från Vittula och komedin Babas bilar. Som jag redan konstaterat är bastun där men tillsammans med andra stereotyper. Att bastun skulle ha en helt negativ laddning har åtminstone jag själv svårt att se.
Därför är det märkligt när en del sverigefinnar på sociala medier och andra sammanhang suckar över KAJ och deras bidrag till eurovision. En del kanske bottnar sig det eviga ointresset för sverigefinnar. Ibland har jag mött svenskar som blandar ihop finlandssvenskar och sverigefinnar. Intresset för sverigefinsk kultur är också rätt låg så det kanske är vad som sticker i ögat.
Ja, mycket kan sägas om alltsammans. Själv tycker jag att låten är bra. Den kommer jag att nynna på nästa gång jag är på väg in i en bastu.
Stellan Beckman
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS