Örebro kommun fick uppmärksamhet i Svt Uutiset för en tid sedan. Anledningen var att det gått tio år sedan den sverigefinska språkskolan gick i konkurs. I inslaget intervjuas Sara Tärnqvist, enhetschef för Enheten för flerspråkighet, Örebro kommun. Hon menar att det inte finns något elevunderlag för att starta upp någon liknande verksamhet som tidigare.
Men vad var det som fick den sverigefinska språkskolan i Örebro att lägga ner? Jag valde att leta fram vad som gick att hitta på google. Och det var en intressant historia som uppenbarade sig.
22 mars 2007 rapporterade P4 Örebro att den sverigefinska språkskolan JO-anmält Örebro kommun. Anledningen var att skolan ansåg att de fått en miljon kronor för lite i bidrag från kommunen. Skolan hade tidigare anmält och kammarrätten hade dömt i skolans favör. Trots det hade inte skolan fått bidraget kommunen var skyldig.
18 september 2008 rapporterar P4 Örebro att JO nu yttrat sig i ärendet. JO ska ha gått på samma linje som kammarrätten tidigare gått på och kräver att Örebro ska bereda ärendet klart och komma med ett beslut.
Men även om JO och kammarrätten gett tydliga signaler till Örebro kommun att sverigefinska språkskolan ska få bidragen de kräver verkar det som om ingenting hände. SVT Örebro kunde rapportera 1 juni 2012 att det då gått tio år (!) sedan tvisten mellan sverigefinska språkskolan och Örebro kommun inleddes. Nu var det inte heller bara en fråga om att rätt ska vara rätt. April 2012 hade Skatteverket begärt skolan i konkurs. Eftersom skolan inte fått några pengar från kommunen hade man ordnat med att sverigefinska föreningar samlat in pengar till skulden.
2 augusti 2013 rapporterade Sveriges radio finska att tvisten nu skulle lösas i tingsrätten. Det handlade om en summa på två miljoner kronor som man ansåg att kommunen var skyldiga att betala ut. Örebro hävdade däremot att de betalat ut bidraget till skolan.
För skolan var nu försatt i en svår ekonomisk situation på grund av att kommunen inte betalat bidraget. I syfte att hålla igång verksamheten fick man ta privata lån.
– Vid ett tag tänkte jag att vi borde starta upp en tiggerikampanj på facebook för att rädda sverigefinska språkskolan i Örebro. Där skulle vi be om pengar från privatpersoner för att kunna fortsätta skolans verksamhet, meddelade skolans rektor Matti Lautkoski till SVT.
Enligt en artikel i Nerikes Allehanda 8 oktober 2014 gav kammarrätten skolan rätt mot Örebro. Tvisten ska ha gällt ett gammalt bidrag som riktats till 10–12-åringar. Det var vid tiden för utbetalningen för lågt och varför det var så kunde kommunen inte svara på enligt kammarrätten. Skolan hade redan försatts i konkurs augusti samma år. Om man fått rätt bidragssumma från början hade verksamheten kunnat fortsätta.
I artikeln framgår det även att skolan vid tiden för konkursen hade 12 elever. Men om tvisten inte pågått så länge hade kanske fler elever gått där.
– Många föräldrar satte ju sina barn på andra skolor när hotet om konkurs kom upp, uppgav rektor Lautkoski till Nerikes Allehanda.
När jag läser igenom materialet jag samlat ihop om sverigefinska språkskolan i Örebro kommer jag att tänka på liknande situationer. Det finns andra sverigefinska förskolor och skolor som i Södertälje och Göteborg där kommunen förstört en fungerande verksamhet. Resultatet har blivit att sverigefinska familjer flyttat till Finland eller en annan kommun. Allt för att deras barn ska få det finska språket med sig när de växer upp.
Man kan såklart vara rättvis och spekulera fritt om varför kommuner gör på det här sättet. Jag har gjort det på andra ställen redan och tänker inte fortsätta med det här. Dock kan jag ändå konstatera att det där sjunkande elevunderlaget som Sara Tärnqvist nämner i Uutisets reportage är orsakad av Örebro kommun själva.
Om det inte finns en fungerande finskspråkig verksamhet i en kommun är det inte konstigt att framtida elevunderlag tynar bort. Hade jag själv varit förälder med en önskan att mina barn gick i finskspråkig skola hade jag sökt mig till en kommun där det redan finns en verksamhet som fungerar och frodas. Inte skulle jag vänta på att hemkommunens politiker skulle fatta vilket ansvar de har.
Stellan Beckman
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS