De dolda sambanden mellan oral hälsa och allmänt välbefinnande

pixabay

Jag skrev i DIKKO 2019 en artikel om att: Tandhälsa är fortfarande en klassmarkör, och vad kan man säga annat än att 2023 är den fortfarande det.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Jag har just kommit hem från ett besök hos tandläkaren när jag kände att jag behövde skriva om det. För efter att ha undersökts, tagit bort tandsten och lagat en tand återstod bara betalningen. Det hela gick på cirka 2500 kronor och när jag tittar på mitt konto och inser att den kostnaden tog styggt i kassan, den är på ebb nu. Som pensionär har inkomsten drastiskt minskat så jag har inte direkt något större utrymme för oväntade utgifter, vilket ett tandläkarbesök faktiskt är.

När jag var färdigbehandlad sa tandläkaren till mig att hon skulle skriva in att jag skulle kallas igen om två år. Men sa hon, om det inte kom någon kallelse så skulle jag höra av mig själv till dem. Det är nämligen tandläkarbrist här uppe i norr och folktandvården måste använda sig av de privata tandläkarna för att kunna hjälpa patienterna. Vilket innebär att de inte kallar oss om det inte går att trycka in oss inom deras egen ram.

För ett tag sedan kollade jag upp vad det skulle kosta att göra ett höftimplantat och fick då ett kostnadsförslag på dryga 100 – 125 000 kr. Det vill säga om man skulle hosta upp pengarna för operationen själv. Men en sådan operation täcks in av sjukvårdens högkostnadsskydd och då blir kostnaden för patienten bara några hundra kronor eller på sin höjd upp mot någon tusenlapp för en operation på över 100 000 kronor. Visst är det fantastiskt!

Men om man byter ut höftimplantatet mot ett tandimplantat förändras priset. Tandimplantatsbehandling beror lite på hur många implantat som behövs, hur avancerad behandlingen blir och hur hög kvalitet på materialet man vill ha. Men priset för ett tandimplantat brukar landa runt, 35 000 till 40 000 kronor exklusive eventuella rabatter och bidrag.

Men priset kan variera kraftigt eftersom den fria prissättningen inom tandvården gör att tandläkaren kan prissättas lite som de vill. Och allt som är utöver det fastställda riktpriset betalar man som patient själv. Men lite hjälp kan man räkna med:

Via tandvårdsstödets högkostnadsskydd får du ersättning för 50 procent av referenspriset i intervallet 3 000 till 15 000 kronor, och 85 procent ersättning av det totala referenspriset som överstiger 15 000 kronor. Ersättningen baseras på Försäkringskassans referenspris för behandlingen. Oavsett så kommer det kosta mycket mer än om man gör ett höftimplantat med högkostnadsskydd.

Referenspriset eller riktpriset för tandvården har TLV (tandvård och läkemedelsförmånsverket) tagit fram och beslutat om, inte tandläkaren. Så tar en tandläkare mer betalt än referenspriset får patienten står för den kostnaden själv och det priset blir inte rabatterat.

Det finns studier i dag som visar att det finns samband mellan tandlossning och sjukdomar som bröstcancer, hjärtproblem och reumatism. Samma studier pekar på att demens kan förvärras av den bakterie som orsakar tandlossning. 

Det är bakterien som orsakar tandlossning som bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar. Och även om bra tandvård endast skulle hindra 5–10 procent av antalet personer som annars hade insjuknat i hjärtinfarkter, lunginflammationer, sepsis eller diabetes så skulle det innebära stora kostnadsbesparingar i vården. Vilket skulle göra att sjukvårdskostnaderna och även på sikt tandvårdens kostnader skulle minska. 

Om man ger tandvården samma förutsättningar som sjukvården skulle man inte bara hjälpa människor till ett värdigare liv utan man skulle också hjälpa människor att hålla sig friskare utan att bli ekonomiskt ruinerade. Vilket i sin tur blir besparingar för samhället. Dessutom skulle det frigöra tandläkare som kan etablera sig i Norrland eller hjälpa äldre som fortsatt kommer att ha tandvårdsproblem. För mig skulle det innebära att jag kunde vara säker på att jag skulle bli kallad för att få mina tänder undersökta trots att jag bor i Västerbotten och hålet på kontot skulle inte eka lika tomt som det gör idag efter ett besök.

Jag måste säga att jag är kraftigt för att tandläkarkostnaderna ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Inte bara för min privata ekonomis skulle utan för att hela samhället skulle tjäna på det.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS