”Har man garantipension har man inte ”byggt upp landet”. Punkt”

Detta är en bild på min mamma Solveig. Hon sitter på trappen till min gamlamormor Agdas hus på Scheelegatan i Lunden, Göteborg. Andra världskriget stod för dörren och många led fortfarande av sviterna av det första världskriget och dom stora depressionerna som följde på det. Och det arbetande folket arbetade hårt och skrapade sig fram på det dom tjänade. Hur pensionerna såg ut för arbetarklassen vid den här tiden, det vill jag inte ens tänka på.

Min gamlamormor odlade kaniner inne i ett par burar på gården, ett välbehövligt tillskott till försörjningen. Ändå arbetade gamlamormor 49 år på Gamlestadens fabriker i Göteborg och behövde trots det dryga ut inkomsterna. Detta höll hon på med länge, t om jag fick äta hennes kaninraguer som barn.

Hennes man Gustaf satt hemma i lägenheten i Lunden och utförde legoarbete åt Ballografen, som så många andra arbetare gjorde på den tiden. Fast han hade det svårt med det eftersom han hade arbetat som snickare i hela sitt vuxna liv och han hade för stora och starka händer för att pilla med små kulor och fjädrar egentligen, så han tappade hela tiden saker i golvet, vilket gjorde att ungarna fick hjälpa honom hela tiden. För att klara av sin försörjning, märk väl. Agda och Gustaf fick fyra barn, två av dom dog tidigt. Kvar fanns min mormor och hennes syster.

Min mormor Sonja arbetade i hela sitt liv på olika fabriker, dels på Ballografen, sedan på en fabrik där hon målade porslinskapsyler till pilsnerflaskor och hon avslutade sitt yrkesliv på Bakteriologen på Sahlgrenska sjukhuset. Vad mormors syster pysslade med utöver att spela bingo vet jag inte, hade inte så mycket kontakt med dom. Men det var superhemligt att hon spelade bingo, hennes man fick inget veta!

Så, varför denna summariska skiss av min närmaste släkt på morsans sida? Av ett par anledningar: Dom är mina närmaste släktingar på mors sida, jag minns dom som inte hann dö innan jag föddes och dom hade samtliga urusla pensioner trots långa och strävsamma liv. Och det är den saken som äter min själ och mitt sinne för rätt och fel, dom slet som djur och hade nästan inget för det som pensionärer.

In kommer Kajsa Dovstad via Twitter kl 21:47 den 23-11-2021 och skriver följande: ”Har man garantipension har man inte” byggt upp landet”. Punkt. ” Kajsa Dovstad är enligt sig själv liberal, läkare och ca 30 år gammal. Med två meningar på Twitter sopar hon undan precis allt vad dom flesta av mina släktingar, vänner och bekanta har uträttat under ett helt yrkesliv.

Kajsa Dovstad presenterar sig på TIMBROs hemsida som vikarierande programansvarig Välfärd och legitimerad läkare och liberal debattör.

Två meningar! Hon tycks ha kommit på bättre tankar för tweeten är sedan dess nedtagen men Internet glömmer inte, tweeten finns bevarad i originalskick.

Tillbaka till min mor Solveig. Hemmafru under åren vi var små, därefter arbete inom hemvården, sjukvården och bibliotek. Naturligtvis blev det lägsta möjliga pension efter ett sådant yrkesliv. För att dryga ut den magra pensionen fick hon ta svartjobb. Hon fick helt enkelt bli piga åt en privatsekreterare som jobbade direkt åt en f d toppdirektör på Volvo, vars bror för övrigt var en mycket hög toppdiplomat och även en kortare tid som utrikesminister, som en pikant detalj.

Morsan gick och tog hand om barnet i familjen, lagade mat och fick iväg barnet till skolan, städade det stora radhuset på 4 våningar i stadsdelen Bö i Göteborg, tvättade och skötte hushållet som karriäristerna inte hann med. För detta betalade ”arbetsgivaren” 10 kr/tim. Värre än en piglön. Jag bråkade med morsan om det där, skällde ut henne efter noter och menade på att hon inte kunde jobba så billigt. Hon gav mig en lång blick och sa: ”Det är bättre med en tia in än en tia ut. ”

Jag tog aldrig upp det igen. ” Arbetsgivaren” hade en mycket hög lön. Och dessutom en massa ”förmåner” från företaget hon jobbade åt, när hennes egen mor dog fick firman betala blomsterarrangemangen vid begravningen, hon skickade sin egen smutstvätt på kemtvätt och företaget betalade hennes privata tvätt. Plus naturligtvis en massa liknande saker som många företagare ägnar sig åt, fiffel och båg.

Företaget som bekostade dessa människors luxuösa liv och leverne hette Bure och bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och börsnoterades 1993. Så… Folk som har garantipension har inte byggt upp landet?

Jag vill inte att det daltas mer med marknadsliberaler, kapitalister och dumliberaler mer här i landet. Men jag vill avsluta med ett citat av Ulf Lundell från låten ”Folket bygger landet”. ”Hur kunde ett sånt vackert folk bli till en så själsdöd flock?”

Happy Svensson
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS