Coronaviruset eller Covid 19 påverkar alla människor om än på olika nivå. Några, eller ganska många bunkrar så mycket att man tömmer affärer och apotek. Grossisternas lager har sinat, de kan inte leverera till affärerna i den takt varorna försvinner. Handsprit, ytrengöring, pasta, ris och toapapper är hårdvaluta och affärernas hyllor gapar tomma.
Alla har inte pengar eller möjlighet att anamma detta beteende. Andelen fattiga ensamhushåll har ökat kraftigt i Sverige och fattigdomsrisken för ensamstående föräldrar har länge varit känd. Stockholms universitet har gjort en studie som visar att även singlar utan barn har en dramatiskt ökad risk att hamna i fattigdom. Det innebär att coronaviruset också blir en klassfråga där de som har pengar köper upp allt i våra butiker. Barnfamiljerna får gnaga på ramarna medans de som har pengar sitter med huset fullt av mat, handsprit och toapapper.
Plötsligt händer det något i vårt samhälle för alla sitter i samma båt och pratar om samma sak. Vi är alla flyktingar i den här världen. Människor deltar och sprider #DinGranneHär. Om du är frisk och inte tillhör någon riskgrupp är det bra om du kan sträcka en hjälpande hand åt en granne som behöver hjälp med att handla. Skaffa dig en covidkompis som ser till att du får mat levererad till dörren. Kommunerna har krisplaner och de som jobbar i verksamheterna planerar för det onämnbara och håller tummarna för att de inte ska drabbas.
Nordens länder agerar olika Norge och Danmark stänger alla skolor och sina gränser. I Sverige ställs högskoleprovet in och Chalmers tar till åtgärder för att minska smittspridning av coronaviruset. Göteborgs universitet som helhet jobbar undan för undan med att gå över till digital undervisning och digitala tentor där studentgrupperna är stora. Sverige bör byta strategi för att förhindra spridningen av coronaviruset, anser nu flera forskare. Agerandet måste bli snabbare och mera kraftfullt, säger professor Joacim Rocklöv vid Umeå universitet till SVT.
Men skolor för de små barnen håller öppet som vanligt eftersom annars kommer den personal som arbetar på sjukhusen kanske stanna hemma med sina barn. Arbetarklassen får jobba häcken av sig inom sjukvården medan deras barn är kvar i skolorna och exponeras. Sen har vi nästa nivå i det hela, de som inget har. Alla de som lever någon sorts utanförskap. Tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz gick ut med en vädjan på facebook under dagen:
Coronaviruset påverkar oss alla. Faktums försäljare säljer färre nummer på gatan – deras livsviktiga inkomst sjunker.
Vi gör allt vi kan för att stötta försäljarna. I rapporteringen om riskgrupper och karantän finns människor som inte kan nyttja den indragna karensdagen eller att jobba hemifrån. Hit hör Faktums försäljare.
Du kan stötta dem. Köp ett, eller flera, nummer av Faktum på gatan. Du kan också bidra till Faktums försäljarfond genom att swisha till numret nedan. Det gör att vi kan sänka priset på tidningen när försäljarna köper den och då ökar deras intäkt för varje sålt nummer.
Inget bidrag är för litet. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Tillsammans tar vi oss igenom den här krisen.
Tack.
Sarah Britz, chefredaktör
Men det finns fler EU-migranter, uteliggare och andra människor i utanförskapets gemenskap kommer få stora problem för att överleva. Nu handlar det inte bara om att hjälpa grannarna utan att även hjälpa de som inget hem har till att överleva.
ALLMÄNNA RÅD
• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.
Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu