Nyårskrönika 2020/2021

pixabay

Nyår är en festlig högtid som ofta firas i glada vänners lag. Det är för det mesta en exklusiv fest där olika klädkoder förekommer, fint ska det vara. I år lär inte klädkoden spela så stor roll, för de stora festerna är inställda på grund av pandemin. Den nya klädkoden är istället munskydd och plast. Den nya doften utgörs av rengöringssprit och antiseptiska medel med ett stänk av blomma.

Men äta ska vi fortfarande så maten lagas med omsorg och kärlek. Dukningen ska vara extra fin och vacker, för som alla vet äter man med ögat också. Strax innan tolvslaget klär vi på oss ordentligt, med munskydd och övriga skyddsåtgärder går vi till en plats där man kan skjuta egna fyrverkerier på avstånd från andra. I brist på egna fyrverkerier intar vi en lämplig plats för att se på kaskaderna av färg som lyser upp himmelen. Numer skickar man också upp ljuslyktor istället för fyrverkerierna för att undvika att skrämma skiten ur alla djur.

Eter att ha njutit av den sprakande färgprakten som visar sig på himmelen från alla raketer ackompanjerad av smällare och de stilla stigande ljuslyktor går du sen in i värmen igen. Där inne har hunden pissat på rumsmattan från svärmor och gömmer sig vibrerande under soffan, medans katten skiter i blomkrukan i ren protest mot allt liv utanför.

Vid tolvslaget förekommer också att man räknar ned och sen ropar alla “Gott nytt år!”. Samtidigt avger man olika löften om vad ska ska uppnås under det kommande året. Löften som sällan uppfylls, men ändå ska avges som en tradition. Tanken med ett nyårslöfte är att det ska vara ett löfte som ska avläggas i ett försök att förändra sin livsstil åt ett eller annat håll. Som regel handlar det om olika slag i-lands problem som ska åtgärdas . Ofta är det något personen vill och ser som positivt men inte nödvändigtvis enkelt.

Så har klockan passerat tolvslaget, champagnen är öppnad, skålad och urdrucken, allt på distans, så klart, för att hålla avståndet är viktigt. De som föredrar ett alkoholfritt alternativ vet att det går bra med Pommac eller likvärdig dryck. Natten går sakta över mot morgon och det nya året har infunnit sig. Ett helt nytt år som kommer överraska och glädja oss samtidigt som det kommer leverera sorg och umbäranden, ett helt normalt år med andra ord.

Hunden kryper skamsen fram från sitt gömställe, ställer sig bredvid sin ägare och vill bli klappad. Katten hittar tillbaka till kattlådan och lägger sig sedan i den för kvällen avhårade soffan på bästa platsen och äger stället igen.

Dagen efter är löftena som avgetts glömda, huvudet värker och det ringer i öronen; sviter av nattens förlustande och alla smällare. När städningen är avklarad och alla resterna tornar upp sig i kylskåpet inser du att det kommer bli nyårsmat resten av veckan för hunden kan du inte ge mer rester då det finns risk för att den blir tagen för att vara nästa års julgris.

Gott Nytt År på er folks önskar vi från DIKKO till alla våra läsare, vi syns i början av januari igen.

Britt-Inger Hedström Lundqvist
britt-inger@dikko.nu
Blogg: Essentiellt


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61