Den Romska Förintelsen: En historia utanför historieböckerna

Wikimedia Commons

Lördag 28 januari klockan 14.30.

Plats: Hörsalen. Västernorrlands museum, Härnösand

Fri entré.


Välkommen till ett föredrag om en del av historien som inte har synts så mycket i läroböckerna- nämligen folkmordet på romerna under andra världskriget. Andrej Kotljarchuk, fil dr, docent i historia och Universitetslektor vid Historiska institutionen vid Uppsala universitet, berättar om denna bortglömda historia. Andrejs forskning fokuserar på etniska minoriteter och expertgruppers roll, massvåld och minnespolitik.

Under andra världskriget mördades upp emot 500 000 romer i nazisternas folkmord. Föredraget handlar om folkmordet på romer och ger exempel på de fåtal romska överlevande som kom till Sverige från Europa och det nazi-ockuperade Norge. I sitt föredrag kommer Andrej också att berätta om sin forskning om romer och resande i Norden under andra världskriget.

Efter föredraget finns det möjlighet för publiken att delta i samtal om förintelsen och folkmordet på romerna.

Andrej Kotljarchuk. Foto: Steffen Werther.

Föredraget arrangeras i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari i samarbete med projektet “Romskt kulturarv i Västernorrland”.

Plats: Hörsalen. Västernorrlands museum, Härnösand

Fri entré!


Förintelsens minnesdag 27 januari

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Berlin. Memorial to the Sinti and Roma Victims of National Socialism. Foto: Andrej Kotljarchuk,