En av Lars Lerins deltagare i programmet från Lofoten är Felizia Sandberg

Foto Hans Gunnarsson

Programmen är en personlig resa för Lars Lerin där han återvänder till Lofoten och en tiden när hans missbruk var som värst. På sin resa tar han och Junior, hans nuvarande livskamrat och make, med sina gäster till sina favoritplatser på Lofoten, där de målar, surfar, fiskar torsk, rider och vandrar. En av gästerna är Felizia Sandberg, som tillhör gruppen resande, och som DIKKO kontaktade för en intervju.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

I sex avsnitt avsnitt får vi som tittare ta del av Lars Lerins återkomst till norska Lofoten, där han tillsammans med en grupp människor ”ska måla och prata om sin personliga resa från att vara beroende till att leva ett liv i drogfrihet”.

Felizia Sandberg är en av de gäster som finns med Lars Lerin på Lofoten. I del 3 av 6 får hon besök av sin mamma där de pratar om uppväxten, droger, alkohol och ett medberoende som var högst närvarande i deras liv. Avsnittet sänds på TV 1 den 23 januari 20.00.

Serien utspelar sig på Lofoten som är en ögrupp i norra Norge. Ögruppen ligger i fylket Nordland, längs Vestfjordens nordsida. Lofoten är ett magiskt ställe för att vandra i fjällen på. Utsikten är fantastisk och bergstopparna ligger på rad – den ena finare än den andra. Att tillbringa tid på Lofoten måste vara som att bo i en tavla.

Eftersom jag är lite avundsjuk på att Feliza varit på Lofoten ville jag att hon skulle berätta om Lofoten

Vet inte vad jag ska berätta men jag är otroligt tacksam att jag fick chansen att åka till Lofoten med detta gänget. Jag hade inte målat sen jag gick i skolan typ så det var lite läskigt. Lofoten var helt magiskt. Så fort jag gick av planet så fick jag ett lugn i mig. Det var så vackert.

Alla deltagare får träffa någon från sin närmaste krets som har haft en speciell betydelse för dem. För Felizia blev det hennes mamma som kom och hälsade på.

Hur var det att din mamma kom dit?

Min Mamma kommer dit och är med som anhörig i programmet, berättar Felizia. Det var många olika känslor. Det blev både tårar och skratt. Jag var så glad att mamma kom dit, hon är och alltid varit min stora trygghet i livet. Men det var tufft att gräva i det förflutna och prata om de destruktiva saker som hänt. Det öppnade upp saker inom oss och det är viktigt att prata om sådant.

Lars Lerin menar att programmet handlar om missbruk och försoning, och att uttrycka sig med sin konst. Lars har därför valt att med sig Junior och gänget till en av de platser han älskar mest på Lofoten – Morfjorden. Där målar och pratar de om hur det är att möta anhöriga och andra i sin omgivning som de skadat för att kanske kunna uppnå försoning. Man får följa deltagarna och deras uttryck via sina målningar och de känslor som avspeglar sig i samtalen.

Man får lite en känslan av 12-stegsprogrammet när man ser programmet, är det baserat på det?

Det var ingen AA pedagogik så, menar Felizia, men de flesta hade jobbat med sig själva genom 12 stegsprogram. Vi fick ett tema som man ser i varje avsnitt som vi skulle måla till och sedan redovisa och prata om de ämnet.

Tolvstegsprogrammet är ett omfattande behandlingsprogram för individer med ett beroende av alkohol och narkotika. Det är en gruppbehandling där identifikation med andra som har samma problem är en central del. Målet är nykterhet både vad gäller alkohol och narkotika. Behandlingen kan ske både i sluten- och öppenvård.

Hur var det att vara med i programmet?

Lars och Junior var helt underbara, vi skrattade mycket tillsammans. Jag och de andra deltagarna kom väldigt nära varandra, eftersom att vi suttit och delat våra livshistoria med varandra. Alla var verkligen super fina människor och alla hade något att ge mig.

Foto Felizia Sandberg

Många av oss känner igen Felizia som lagkaptenen i Gatans lag, det svenska damlaget, som åkte till VM i Chile 2014. Egentligen skulle hon åka på VM i Polen året innan, men då tog drogerna över och hon fick stanna hemma. I dag är hon drogfri sedan snart 10 år, hon är coach, sköter verksamheten i Göteborg och stöttar andra i att göra samma resa. Homeless World Cup är en stor del av det arbete hon sysslar med.

Feliza avslutar vår intervju med att säga att:
Förutom att måla så fick vi ju hitta på en massa roliga äventyr där borta, det var riktigt skoj! Jag älskar äventyr!

Vi tackar Felizia Sandberg för att att hon ställer upp och bli intervjuad, men också för att hon synliggör ett problem som är ganska vanligt och ändå belagt med så mycket tabu inom resandegruppen. Du är en klart lysande stjärna Felizia Sandberg.

Det är många mekanismer som håller kvar ett missbruk
Nadja Taikon – En av kvinnorna som förändrade historien

Minoriteten romer består av fem grupperna resande/resandefolket som, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS