En faktura till skänks – 23 december

Lillemor Holmlunds adventskalender publiceras i DIKKO från 1 december och fram till julafton. #lillemorsjulresa

Författare: Lillemor Holmlund
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedIn och Instagram

23 december

Jag och småfolket började åka mot Säffle. Men det hade börjat mörkna så jag fick tända lamporna på El-vira så jag såg vägen. Det var ju väldans onödigt om jag skulle råka köra ner i diket när vi nu var så nära hemmaplan. Jag förstod att gammeltomten hade satt lite extra fart på El-vira, för det började vina om mina öron igen. Så jag drog ner luvan ordentligt för att skydda dem ifrån att för evigt bli röda.

När vi närmade oss Säffle sa jag till småfolket. Jag har ett ärende jag måste göra här innan sista biten hem. Då sa Tott och tittade ner i sin ryggsäck. Du behöver knappast sälja några mer ljus. Nä sa Knoll, som också tittat i sin ryggsäck. Du ska väl ha några själv med.

Nej inte det svarade jag. Jag kom just på att jag måste köpa julpapper och slå in mina julklappar. Det köper jag på Rusta som vi snart passerar. Det ligger här längs vägen och det tar inte lång stund.

När vi kom fram till Rusta hoppade jag ur El-vira och sa till småfolket. Jag kommer strax.  Det skulle jag aldrig ha gjort. För det var hur mycket folk som helst där inne, som också var och handlade i sista minuten. Jag fick knuffas och tränga mig fram i en evighet tills jag till slut kom fram till julklappspapperet. Jag hög tre rullar mitt framför en annan som fingrade på samma rullar. Ursäkta sa jag och försökte mig på ett urskuldande leende. Men jag har bråttom. Sen blev det ett ålande och tränga sig fram igen i en evighet till kassan för att betala. Jag kände hur julstressen började tränga på och tänkte på allt jag skulle göra när jag kom hem.

När jag äntligen kom ut därifrån med mina julklappsrullar, sa jag till småfolket. Det tog visst lite mer tid än vad jag trodde. Det gjorde inget sa gammeltomten, vi förstod att de skulle ta tid. Så vi passade på att hälsa på Tore och Säfflesmåfolket och tacka för sist. Tore hälsade till dig och sa att de hade haft ett extra öga på Solglimtens äldreboende och hjälpt föreståndarinnan Fru Hilprasson så mycket de kunde. 

Åh vad bra svarade jag. Men nu får vi skynda oss hem för jag har mycket att göra. Jag satte fart på El-vira igen och vi for iväg. När vi närmade oss Åmål så började det att snöa, så jag hade lite svårt att se vägen. Men med tungan rätt i mun, och med hjälp av Knoll och Tott som torkade av glasögonen på mig som ett par vindrutetorkare så gick det bra.

Jag såg att batterinivån på El-vira även lyste gult och började närma sig rött. Vojne vojne, måste vi klara oss ända fram tänkte jag. Jag har ju så mycket att fixa hemma. Gammeltomten som också såg det sa. Lillemor lika bra du släpper av oss vi din port, vi klarar oss själva hem sen. Du kan ju inte bli stående annars nu när vi är så nära hemma.

Devel och skrandal och tack och lov, jag klarade mig hem till porten preciss när batterinivån kom på rött.  Småfolket hoppade ur korgen och Tott gav mig en påse med de ljusen som fanns kvar. Tack mina små vänner sa jag till dem att ni följde med mig på denna resa. Den har varit så rolig sa gammeltomten. Det var som i gamla tider när vi följde med dina farföräldrar på sina resor. Den ena dagen var sig aldrig lik. Man visste aldrig vad som skulle hända. 

Jag log tillbaka och sa. En God Jul till er och tack igen. Men nu måste jag in, för jag har så mycket att göra klart tills Julafton i morgon.

God Jul på dig själv svarade gammeltomten och det ordnar sig ska du se med allt du ska göra. Sen var mina små vänner försvunna i ett nafs och jag knappade in koden till porten för att komma in.

I dörren mötte jag granntanten Fru Puriasson en äldre och rar kvinna som precis var på väg ut. Ska du ut i detta väder frågade jag. Ja, svarade hon.  Vi hade glömt bort att köpa nya ljus. Det är ju inte bara julafton i morgon utan även den Fjärde Advent. Vänta sa jag då. Jag ska bara parkera El-vira i gången utan för min dörr.  Så ska du få ett paket ljus av mig, så slipper du ge dig ut i snöovädret. 

Här sa jag sen när jag fått fram ett paket med ljus ur kassen jag fått av Tott och räckte fram ett paket till min rara granntant.  Fru Puriasson och log och sa. Ha nu en God Jul fortsatte jag och nu kan du tända alla fyra ljusen i morgon med orden: ”Ett ljus för mig. Ett ljus för dig. Ett ljus för de saknade vi håller kära. Ett ljus för dem som vår framtid bära.”

Jag fick ett strålande leende tillbaka med orden. Tack käre Lillemor, det ska jag göra av Fru Puriasson och en God Jul till dig med. Sen gick vi var och en till sig.

När jag kom in i min hall och fått av mig ytterkläderna kom julstressen över mig igen när jag såg mig om kring. Så mycket att göra. Då började min mobil att pingla och jag fick upp den ur väskan och såg att det var ett sms ifrån firman Ljus Framtid. Ja, tänkte jag. Lika bra att titta på det, måste ju betala fakturan och börja med att koka skinkan, klä granen och. Jag får läsa det först sa jag till mig själv. Jag slog mig ner på soffan och öppnade sms:et från dem.

” Kära Lillemor

Först vill vi be om ursäkt att det blev en felbeställning från oss till dig. Du fick alldeles för många lådor ljus. Du skulle ju bara ha ett litet paket med 4 ljus.  Men du har tydligen gjort en strålande reklam för våran produkt. Vi har fått så mycket beställningar tack vare dig, så vi har varit tvungna att nya anställa folk och har fått beställningar för minst 4 år framåt. Så med detta vill vi tacka dig och säga att du inte behöver betala fakturan och ljusen du har kvar kan du behålla. Med en önskan om en God Jul och med en ljus varm hälsning

Från oss Firman Ljus Framtid ”.

Jag bara gapade av förvåning och tänkte samtidigt. Det var då en överraskande julklapp och kronorna jag tjänat fick jag behålla med. Tack Ljus framtid sa jag för mig själv.

Men nu måste jag sätta fart, koka julskinkan och under tiden klä granen och. …. Jag gäspade stort och kände att jag bara måste vila mig en stund först. Lutade mig bakåt i soffan och blundade …zzzzzzz.

Här kan du läsa hela Lillemors julkalender

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS