En värld av missförstånd: kampen om att vara hörselskadad

privat bild

Efter ett yrkesliv som chaufför av funktionshindrade barn och chef Curt Magnusson kan idag inte delta i möten eller träffar på grund av hörselnedsättning. Han har hörapparat men den har sina begränsningar.

Text: Curt Magnusson
DIKKO finns på FacebookTwitter, LinkedInTikTok och Instagram

Att vara hörselskadad är ofta att man blir avvisad. Folk förstår inte att om talar höger istället för att mumla så hör jag. Men istället böjer de ner huvudet och säger något obegripligt. Jag vet inte om folk blir generade av att jag inte hör eller varför de böjer ner huvudet, när man ska se personen i ansiktet och försöka tala högre.

Jag har råkat bli hörselskadad i mitt arbete som chaufför. Jag har kört handikappade barn i 20 år, varje dag. I dag stöter jag på vänner som drar sig undan när man träffas.

Jag kan inte vara med på träffar om det är för många som pratar med på en gång, oftast  blir det rena kaoset i mina öron. Jag får gå undan, folk förstår inte varför man inte kan åka på träff, inget vore roligare, men tyvärr är det en pina.

Jo visst, har jag hörapparater men de har blivit sämre.

Jag har bokat en tid för återbesök men det är inte förrän om ett halvår, jag ska ha ett i augusti. Min läkare sa att hör man dåligt blir man idiotförklarad, tydligen är det jag blivit nu. Vänner drar för att ringa , man blir inte bjuden som förr, att bli döv nästan som mobbning tycker jag.

Vi åldras alla och många kommer att känna igen det jag skriver nu. Att vara hörselskadad är hemskt, man blir ofrivilligt glömd.

Några ord om mitt liv i dag

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS