Föreningar, nätverk och media i Sverige uttrycker sin solidaritet med de drabbade i Norge

Två personer har skjutits till döds utanför en gaybar i centrala Oslo och över 2o personer är skadades, varav ett tiotal allvarligt.

Polisen grep gärningsmannen fem minuter efter att larmen kommit in, tack vare att människor med civilkurage ryckte in. Det var alltså några personer som gjorde en heroisk insats och fick kontroll över situationen.

Det som har hänt i Norge har inte enbart drabbat enskilda personer utan en hel nation, ett helt folk. Och det oavsett inriktning, etnicitet eller tro. Det är också viktigt att i en situation som denna visa solidaritet med de människor som är drabbade.

Foto Kai-Samuel Vigardt

I sociala media delar många regnbågsflaggor för att ta ställning mot hat och förtryck, och gör det genom att ha en regnbåge på sina flaggor. Vi som skriver under det här uppropet vill visa vår solidaritet genom denna artikel och genom att dela den resande/romska flaggan tillsammans med pridefärgerna.

Vi som är resande/romer är stolta över vår flaggan, och vi är stolt över att kunna dela den med en regnbåge i bakgrunden. För att kärlek och respekt är något att ta ställning för och vara stolt över oavsett kön, religion, etnicitet eller nationalitet.

Magasin DIKKO
Föreningen RUNG
A.R.Them-Romska teatern
Nätverket mot antiziganism
Förlag DIKKO
Gipsy föreningen Galbi
Kärngården
Nätverket för utsatta EU-medborgare i Sverige
Romhjälpen
Tehara Media
Nätverket Dinglarkvinnor Le nane dabb
Kulturföreningen Vasaplan
Föreningen Fjärde Världen
Reclaim Pride Gothenburg

Fotot med flaggan och hjulet är hämtat från Dezso Mates bok Roma HGBTI, feministisk rörelse och stipendium (edt. vol.) som finns att ladda ner HÄR.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS