Förintelsen av romer

Ljuslyktor för att hedra Förintelsens offer Foto: Juliana Wiklund

MÅNDAG 12 SEPTEMBER 2022 KL. 18:00–19:00

Evenemang av Stadsbiblioteket i Malmö

Stadsbiblioteket i Malmö

Längd: 1 h

Offentlig  · Alla på och utanför Facebook

Föreläsning och samtal om Förintelsen av romer med representanter från Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) och Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer.

RIKC, som är en del av kulturförvaltningen Malmö stad, tar med oss på en resa genom romsksvensk och romskeuropeisk historia med Förintelsen i fokus. De visar på de konsekvenser som avsaknaden av ett erkännande av den romska Förintelsen inneburit. Ett erkännande som kom först på sent 1980-tal. RIKC tar oss även in i nutid för att undersöka hur romska livsvillkor ser ut idag kopplat till nationell minoritetslagstiftning. De berättar även om sitt eget arbete och om vikten av att arbeta på såväl individuell, strukturell som diskursiv nivå gällande frågor om mänskliga rättigheter.

Representanterna från Malmö stads romska råd väver under föreläsningen in sina egna personliga erfarenheter och berättelser kopplade till den romska Förintelsen. Hur kan dessa historier påverka än idag?

Medverkande:
Mujo Halilovic, enhetschef RIKC
Diana Bogelund, samhällsvägledare RIKC
Sandor Vajda, ledamot Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer
Djura Ivanov, ledamot Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer
Juraj Daniel, ledamot Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer

Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

—–

I samband med utställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.” håller Malmö stadsbibliotek i samarbete med Nordic Exhibitions en samtalsserie om Auschwitz och Förintelsen. Utställningen är skapad av den spanska utställningsproducenten Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum. Mer information och biljetter finns via auschwitz.net

Samtalsserien är en del av Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om rasism och inkludering: malmo.se/öppnamalmö