Förintelsen av romer – romska rådets årliga konferens 2024

Foto BiL

Den 29 november samlades cirka 200 personer i Malmö rådhus för en heldagskonferens om Förintelsen av romer. Bland deltagarna fanns såväl tjänstepersoner från ett stort antal olika kommuner, myndigheter och universitet som politiker, föreningsaktiva och privatpersoner – från Malmö till Skellefteå i Sverige till USA, England, Tjeckien och Norge.   

Text: Mujo Halilovic, enhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter, Malmö stad
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Konferensen öppnades av kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter och ordförande i romska rådet Amani Loubani (S) samt rådets vice ordförande Djura Ivanov.

Ian Hancock, professor emeritus vid Texas University Austin, var konferensens huvudtalare och gav en fördjupande föreläsning om hur romer aktivt exkluderats ur historieskrivningen som rör Förintelsen, från såväl akademin som politik och centrala institutioner. Andra teman som lyftes var medias roll och ansvar samt romers kamp för erkännande och synliggörande av sin historia.

Ian Hancock – HOLOCAUST DENIAL

Hans Caldaras, författare och artist, deltog också på konferensen och berättade bland annat om sina erfarenheter från arbetet i den grupp som under flera decennier stred för minnesmärket över sinti och romer som slutligen uppfördes i Berlin 2012 – 67 år efter andra världskrigets slut.

Sandor Vajda och Djura Ivanov, ledamöter i romska rådet, Agnes Lakatos och Lotta Malmstedt, journalister och producenter, deltog som talare på konferensen. De som deltog i konferensens panelsamtal var Soraya Post, före detta EU-parlamentariker, Dusan Marinkovic, journalist, Sunita Memetovic, advokat, och Agnes Lakatos, vilket modererades av Britt-Inger Hedström, etnolog och journalist. De lyfte fram erfarenheter av motstånd mot romers inkludering i begreppet Förintelsen från olika håll och hur detta präglar den antiziganism som fortfarande finns idag. De delade sina berättelser och reflektioner från och kring Förintelsen, de levandegjorde bland annat hur närvarande Förintelsen är idag för många romer.

Dagen avslutades med en reflektion av professor Ian Hancock och ett tal av Mujo Halilovic, enhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter, RIKC, Malmö stad. Konferensen modererades av Milan Verson och Julia Sällström, från RIKC.

Tankar om arrangemanget

Faktum att den här konferensen är den första konferensen om Förintelsen av romer i Sverige åskådliggör dess betydelse samt att det återstår en hel del att göra för att Förintelsen av romer erkänns som en del av vår gemensamma historia. Romer är på samma sätt som judar en etnisk grupp vars existensberättigande har nazisterna ifrågasatt. Romer skulle inte existera.

Romer har utsatts bland annat för diskriminering, förföljelse, förtryck, förakt, slaveri och Förintelsen. Ofta har de levt i skuggan av fördomar, myter och stereotyper. De har lärt sig att omvärlden kan plötsligt genomgå radikala komplexa förändringar och att de kan få skulden för dem. Därför har romer generellt sett lärt sig att ta dagen försiktigt. Minoritetsstress och transgenerations trauma talar igenom denna varsamhet. Om man vill analysera fördomarnas, mytologins och stereotypernas makt över verkligheten så är romskeuropeisk historia bland de bästa verktygen.

Mot bakgrund av det är vårt uppdrag idag att göra allt vi kan för att inte återfalla i etniska rensningar och folkmord, att inte återfalla i grymhet och mörkret. En förutsättning för att göra det är att bemöta polariserande, auktoritära och totalitära strömningar i samhället genom att synliggöra vad de kan leda till. Att lyfta fram Förintelsen av romer, som har börjat erkännas alldeles för sent, är en del av detta uppdrag för att bevara och utveckla demokrati som samhällsform och mänskliga rättigheter som dess kärna.

Konferensen om Förintelsen av romer är även en mänsklig vädjan till en annan människa om vad som kan inträffa igen. En uppmaning att vidga gränsen för den gruppen som man ser som sin egen och som man har ett moraliskt ansvar för. Det är ett förtroende och ett memento som råder oss att lyfta blicken högre än till ens etniska, kulturella, geografiska och andra likartade lojaliteter och tillhörigheter. Dess medskick är strävan efter större inkluderande gemenskap och gränsöverskridande solidaritet, såväl lokalt som globalt.

Mujo Halilovic, enhetschef på Romskt informations- och kunskapscenter, Malmö stad.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS