Handväskans betydelse måste omvärderas med de nya lagarna

privat foto

Beslutet om totalförbud mot väskor togs den 17 augusti 2023. Då beslutade Säpo att höja terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Med anledning av det införde polisen ett totalförbud mot väskor på samtliga större evenemang i Sverige. Beslutet gäller från den 1 november.

Text: Britt-Inger Hedström Lundqvist E-post: britt-inger@dikko.nu

I onsdags meddelade polisen att på grund av terrorhotnivån får inga väskor, inte heller handväskor, tas med på ”större evenemang”, som matcher i toppserierna i fotboll och ishockey.

Detta med handväska är något som i min familj har varit en helig ko. Mina tankar går direkt till min mamma och hennes paltslunga. För gud nåde om mamma såg att man så mycket som gluttade ner i hennes väska, en sådan företeelse kunde utlösa ett världskrig. Där förvarade hon sitt guld, pengar, viktiga papper, cigaretter och godis. På botten låg det alltid någon gammal halstablett som i brist på annat gick att skölja av och äta upp. Handväskan var hennes kassaskåp som hon höll fast i som om det gällde livet. Lycka till den som försökte ta av henne den.

Lite så har det nog också varit för mig. Min handväska är det ingen som går i, och det trots att jag inte bär omkring på hela bohaget i den. Fast ibland måste jag nog erkänna att jag gömmer godis i den. Trots det så har ingen med min väska att göra, den är privat. Så för mig hade det varit svårt att lämna ifrån sig den. Nu går jag inte så ofta på stora tillställningar att det skulle vara ett problem och om jag mot förmodan skulle göra det så får jag väl lämna paltslungan hemma.

Det verkar inte heller vara helt enkelt för myndigheterna att ta ett sånt generellt beslut. I fredags kom polismyndigheten därför med ett nytt besked: skötväskor, som tidigare skulle vara förbjudna att ta med på ”större evenemang” kommer nu att tillåtas.

Vilket är ett klokt beslut enligt underteckad. För som trebarnsmor, som har haft hand om ett otal småbarn, vet jag vilka konsekvenserna blir av att inte kunna byta en blöja. Då tänker jag i första hand på barnet, men även på omgivningen som inte alltid uppskattar de dofter som kommer med en obytt blöja. Finns det inkomster finns det utgifter och småbarns utgifter kan verkligen förpesta ett helt rum.

Vi lever idag i förändringens tid och behöver omvärdera vad som är viktigt och anpassa oss efter det nya när besluten kommer. Gamla tiders heliga kor får gå till slakt och nya gör sitt antågande. Fast min handväska kommer nog fortfarande ingen obehörig få gräva i. Så jag får se till att lämna den hemma för att inte riskera dåligt humör och övergrepp på min paltslunga.

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Fakta om DIKKO

Vänder man sig till magasin DIKKO eller media i allmänhet så har man meddelarfrihet – det innebär att alla har rätt att vända sig till media och lämna uppgifter. I meddelarfrihet ingår anonymitetsskydd, – det vill säga att om man vill vara anonym när man lämnar in tips får inte källan avslöjas. Det finns också ett efterforskningsförbud – vilket innebär att allmänheten inte får göra efterforskningar om vem som lämnat uppgifter eller straffa den som lämnat uppgifterna till media (repressalieförbudet). Det är viktigt att alla som på något sätt bidrar till en artikel, i magasin DIKKO eller media i allmänhet, kan känna sig trygg i att delta.

Vi på magasin DIKKO anser att det är viktigt att skriva om de svåra frågorna och att integrera ett jämställdhets-, hbtq-, mångfalds- och interkulturellt perspektiv i alla avseende vi kan. Detta är något som genomsyrar vårt arbetssätt på magasin DIKKO. Vi har beslutat inom redaktionen att ha fokus på alla minoriteter. Det är viktigt att se att det även finns minoriteter inom minoriteten. Vi ser mångfald som en resurs och jobbar aktivt för social jämlikhet, mot diskriminering och antiziganism genom att lyfta frågor som berör dessa områden på ett naturligt och inkluderande sätt. Vi försöker ha en bred representation utifrån kön, sexuell läggning, funktionsvariationer, ålder, etnicitet och klass i det arbetet som vi gör.