Hur har de romska kvinnornas ställning förändrats under historiens gång? 

privat foto

Romska kvinnors öde är ett av de ämnen som tidigare har försummats. Roma- och Sinticentret i Prag öppnar därför en cykel av diskussionskvällar med rubriken Romska kvinnor i förr och nu, som kommer att fokusera på just denna fråga.

Den första diskussionskvällen äger rum i Nationalmuseets etnografiska museum den 8 mars, det vill säga på internationella kvinnodagen. Experter kommer att fokusera på berättelser om framgångsrika romska kvinnor, som kommer att visa hur deras position i samhället förändrades och hur deras roll inom familjen och etniciteten förändrades.

”Inom ramen för kvinnors historia kommer vi att fråga vilken position romska kvinnor hade i samhället förr och hur det har förändrats till nutid. Vem var en romsk kvinna ur traditionssynpunkt och vilka regler lyder hon under idag? Hur formar frigörelsen av romska kvinnor det romska samhällets identitetsförändring? Hur förs romska kvinnors upplevelse i arv från generation till generation och hur blir deras minnen en del av familjens minne och minnet av själva den etniska gruppen?” står det i inbjudan .

I diskussionen kommer regeringens representant för den romska minoritetens angelägenheter Mgr. Lucie Fuková, historiker och etnograf Mgr. Zuzana Kumanová, intendent för Institutionen för modern tjeckisk historia vid Nationalmuseet PhDr. Jitka Gelnarová, Ph.D. och romani och antropolog Mgr. Alexandr Mušinka, Ph.D. Diskussionen kommer att modereras av Alica Sigmund Heráková. Diskussionen börjar 16:30.

Cykeln av diskussionskvällar Romska kvinnor förr och nu är en del av de medföljande programmen för Roma och Sinti Center i Prag, som stöds av norska medel 2014-2021.

Källa: romea.cz

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS