I november flyttar Tinkern Bri hem till Emil och Johanna

Nu är det dags för lite uppdateringar om Tinkerfölet Bri som föddes i början av maj, mitt i en regnstorm. I november kommer han flytta till Hisingen, Göteborg. Bri är registrerad som Irish Cob och hans namn är egentligen Auroraängens Casper. Men han kommer att kallas Bri efter hästen som lär en pojke rida i Narnia-boken ”Hästen och hans pojke” som är en av Johannas son Emils favoritböcker.

Läs intervjun med Johanna, Tinkerbabyn från föl till vuxen

Här kommer en bildkavalkad av det lilla livet som vi ska följa på hans resa. Alla fotona är tagna av Ellen Håkansson, Auroraängen.

Ny tinkerbebis anlände natten den 6 maj!

På de första bilderna av det lilla livet är han nyfödd men det går redan se hans potential. Bri var ett normalt föl och ställde sig snabbt upp och hittade till spenarna självmant. Ett normalt föl står upp inom två timmar och diar från stoet inom sex timmar.

Den fösta mjölken som finns i juvret direkt efter fölningen kallas för råmjölk. Det är en bra och näringsrik mjölk som är viktig för fölet så den kan växa upp till en stark och frisk häst. Fölet behöver de antikroppar som finns i råmjölken helst ett par timmar efter fölning för att kunna tillgodogöra sig dem på bästa sätt.

Här är Bri lite modern och har skägg, denna behåring kommer eventuellt försvinna med stigande ålder. Men kolla in den blicken, den går inte av för hackor. Alla föl har ullhår och kort luddig pannlugg, man och svans. Unghästar får sen en fin slät hårrem men manen och svansen växer sig inte lång förrän vid treårsåldern.

Den här bilden kan man verkligen dö sötdöden av!!! Föl är ganska korta i kroppen och har långa skrangliga ben och lång hals. Unghästar växer ofta lite ojämnt, dessutom växer bakdelen ibland fortare än resten av kroppen och blir högre än manken. Men det är ingen fara resten av kroppen växer ikapp efter ett tag . 

Regnstorm Bri flyttar hem till Johanna och Göteborg i november. Där kommer Johanna ta sig an lilla Bri och fostra honom till en bra häst som kan hanteras, ledas i grimma och grimskaft för att så småningom ridas av henne och Emil.

Uppfödaren lade på Bri alla fölgrimmorna och som ni ser är han världens coolaste. Bri kan nog utvecklas till en kaxig liten häst. Det viktigaste är att vänja Bri sakta men säkert med att hanteras på olika sätt. Under fölets första år ska han lära känna sina ägare och sina nya hästkompisar.

Klicka på bilden och se Bri galoppera fram tillsammans med sina hästpolare på Auroraängen . Hästens skelett växer ända tills hästen är sju år men det finns inga hinder för att Bri inte ska kunna börja ridas in vid tre års ålder och ofta börjar man med att köra in hästen innan den är redo för att ridas. Det är nyttigt för skelettet att hästen tränas och arbetas redan som 1 1/2 – 2-åring utan att man belastar skelettet med tyngd.

Och som sista bild en semesterbild från en verklig livsnjutare. Håll koll för det kommer mera!!!
Ett friskt föl lägger sig ner och sover. Hästar kan sova både stående och liggandes men REM-sömnen kräver att hästen kan slappna av helt och ligga ner med stöd för huvudet.

Vill du vara med och bidra till Tinkern Bri och kanske ge honom lite guldkant i tillvaron kan du swisha till hans ägare Johanna Olsson 0700 82 49 18 märk med Bri.

Tinkerhästen fakta

Tinkern kommer ursrungligen från Irland som har spridits över hela världen. Tinkern är en relativt ny hästras inom avel. Tinkern är känd för sin stora kropp och sin skäck färg men Tinkern kan vara i alla färger men är mest känd för att den är skäck. I Storbritanien och på Irland används hästarna till att dra vagnar åt irländska resande/romer. I andra länder kallas Tinkern Irish Cob, Coloured Cob, Gypsy Horse eller Romany Horse. I England och på Irland används Tinkern mycket till avel.

Tinkern finns i olika storlekar och de första tinkerhästarna som importerades till Sverige kom hit under 1970-talet. 2013 fanns det cirka 1 200 registrerade tinkerhästar i Sverige. Många är importerade, men sedan några år är majoriteten av de nyregistrerade tinkrarna svenskfödda och det finns flera avelsvärderade hingstar i landet. Dock var det inte förrän år 2003 som tinkerhästen blev godkänd som egen ras av Svenska Hästavelsförbundet, och den första hingsten avelsvärderades år 2005. Läs mer HÄR

Redaktionen
readktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS