Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders deltar under hela Stockholm Pride-veckan tillsammans med flera ledande aktivister från hbtqi-rörelser runt om i världen. Från Georgien, Serbien och Marocko. Aktivisterna kommer för att inspireras och få ny kraft. Men inte minst kommer de för möjligheten att vara sig själva utan att utsättas för hot och hat.
Utvecklingen för hbtqi-personers rättigheter går framåt i stora delar av världen, men bakslagen är fortfarande många. I många länder är det förenat med livsfara att komma ut som hbtqi-person. Vi kan erbjuda intervjuer med några av de modiga hbtqi-aktivister som slåss för sina rättigheter runt om i världen.
Nikola bröt stigmat om AIDS i sin hemstad i Serbien
Nikola Brkljač började redan som 16-åring arbeta för att förbättra situationen för hbtqi-personer i Serbien. Bland annat har han drivit ett utbildningsprogram om hiv och aidsprevention i sin hemstad Pančevo. Idag arbetar Nikola på Pride Info Center i Belgrad, Serbiens första offentliga samlingsplats för hbtqi-personer och hbtqi-organisationer. För två år sedan var han med och arrangerade Europride i Belgrad i kraftig motvind, då polisen förbjöd Prideparaden 24 timmar innan den skulle gå av stapeln.
– Att paraden förbjöds gjorde oss bara mer motiverade att kämpa ännu hårdare för hbtqi-personers rättigheter i Serbien. Året efter fick vi revansch, det blev Serbiens största Prideparad hittills, säger Nikola Brkljač.
Beka ordnar skydd åt utsatta hbtqi-personer i Georgien
Beka Gabadadze är en socionom från Tbilisi, som engagerat sig för hbtqi-frågor i över 10 år, i ett land som är traditionellt präglad av stark homofobi. Som ledare för den transfeministiska organisationen Temida, har han spelat en viktig roll i att synliggöra transpersoner och stärka deras rättigheter, inte minst rätten till vård. Temida driver också ett skyddsboende för utsatta hbtqi-personer. Trots att utvecklingen går långsamt är Beka överygad om att hans aktivism spelar roll:
– Förtryck är inte ett öde, som aktivist är jag övertygad om det. Om hbtqi-personer inte får sina rättigheter tillgodosedda går det att ändra, hur lång tid det än tar, säger Beka Gabadadze.
Goran Miletic en pionjär för hbtqi-rättigheter på Balkan
Goran Miletic är i dag avdelningschef för Europa och MENA hos Civil Rights Defenders. Under 1990-talet var han med och startade hbtqi-rörelsen i Serbien, ett arbete han driver fortfarande i dag. Han är ett välkänt namn i hbtqi-kretsar i regionen.
– Hbtqi-personer kan fortfarande inte kan känna sig trygga och deras rättigheter är inte garanterade. Pride behövs mer än någonsin, i Stockholm och i resten av världen, som en trygg plattform för att fira mångfald och kräva förändring. Vi på Civil Rights Defenders är glada att flera av de modiga hbtqi-aktivister vi jobbar med kommer hit denna vecka för att fira Pride i Stockholm, säger Goran Miletic.
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS