Media och romer: Expressens osanningar om ”tystad” diskussion väcker frågor

DIKKO kollage

Sofie Löwenmark, kolumnist på Expressens ledarsida, kritiserar Magasin DIKKO och andra för att inte engagera sig i den romska krisi och antiziganismen. Hon anklagar DIKKO för att ignorera frågor som rör romani krisi. Kritiker, däribland Jan Selling, menar att det som tas upp är generaliserande och antiziganistiskt. Löwenmark angriper även Selling personligen och kallar honom en relik från en svunnen tid, som vill tysta diskussioner.

Text: chefredaktör Linda Lundqvist och ansvarig utgivare Britt-Inger Hedström LundqvistDIKKO finns på Facebook, Twitter, LinkedIn, TikTok och Instagram

Magasin DIKKO och alla andra som vågar uttrycka sig kritiskt, påtala en oro för framtiden eller inte är odelat positiva efter publiceringen av Jenny Strindlövs nya bok får kritik av Sofie Löwenmark i hennes ledare i Expressen. När någon uttrycker en sån ovilja mot att ens begrunda kritiska röster från den målgrupp man säger sig värna om, så gör det ju boken det handlar om helt ointressant.

Journalisten Sofie Löwenmark tackar nej till att medverka i ett radioreportage om boken ”Romsk kris – parallella rättegångar i Sverige” av Jenny Strindlöv, eftersom hon menar att det riskerar att bli ett ensidigt inslag. Till synes enligt logiken att eftersom Radio Romanos kritiska reporter är rom, så är det också på grund av etnicitet som han är kritisk, inte för att det finns något att kritisera. Och romer som kritiserar är emot journalistik. Det måste vara skönt att få skriva sin egen regelbok för den offentliga debatten. Det kanske man kan unna sig när man skriver på ledarsidan Expressen. Vi som driver mindre tidningar har högre krav än så. Vidare är det minst sagt problematiskt att Löwenmarks text inte nämner att det som Strindlöv beskriver i första hand handlar om patriarkala strukturer som inte begränsar sig till den romska minoriteten. 

Att kritisera ett romskt patriarkalt problem för att det är romskt, och bortse från att det är patriarkalt, är per definition antiziganistiskt, hur Löwenmark än vänder och vrider på det. 

Det är nog nödvändigt att skifta perspektiv, bort från generaliseringar om romer och romers kultur, och istället se vilka grupper som gör vad. Det handlar inte om att förneka förekomsten av romani krisi utan mer att placera den på rätt plats och i rätt sammanhang. Endast då kan det ske en förändring.

Radio Romano och andra romska röster kritiseras för att inte engagera sig i frågan om hedersförtryck kopplat till den romska krisi, utan istället anklaga Strindlöv för att potentiellt öka antiziganismen. Magasin DIKKO får kritik av Sofie Löwenmark för att tidningen enligt henne har en ovilja att ta till sig problematiken kring romani krisi. Något Löwenmark kan skriva bara för att hon inte har läst DIKKO. De flesta röster som hörts i DIKKO har varit kritiska mot romani krisi. Även om alla röster, även de som har varit positiva, har fått ta plats. Ett exempel på det är reportaget “Resande/Romer berättar om sin syn på hedersrelaterat förtryck och krisi”.

Kritiker, däribland Jan Selling, professor i kritiska romska studier vid Södertörns högskola, menar att boken Strindlöv skrivit är ”generaliserande” och ”antiziganistisk”. Hans uttalanden anses av Sofie Löwenmark som patriarkalt och tystande. Jan Selling kritiseras även av Löwenmark på ett personligt plan när hon menar att han är “en relik från en svunnen tid, en sista närmast militant försvarare av en identitetspolitik som främst verkar vilja tysta viktiga diskussioner”.

Expressen försöker på ledarplats styra den fria forskningen. Detta trots att Selling beskriver krisi som ”den värsta sortens patriarkala våld och extrem social kontroll”. Jan Selling svarar på Löwenmarks kritik att: 

– Jag ser det som allvarligt att Expressen attackerar public service och fri forskning. Ledarskribenten tycks liksom Jenny Strindlöv sakna kunskaper om antiziganism, eller så bryr de sig inte. Det är också allvarligt med tanke på den megafon som Expressen utgör. Men att nonchalera eller spä på antiziganism har ett mycket lågt pris. Det är en del av kärnan i problemet, säger Jan Selling.

I artikeln, “Media och romer: Organisation har blivit utsatt för hat, kränkningar och antiziganistiskt påhopp”, som magasin DIKKO har kritiserats för har vi använt oss av samma metod som många journalister använder sig av, nämligen att låta anonyma källor komma till tals om sin oro eller information. En metod som även Strindlöv använt sig av sina artiklar och i sin bok. Att påstå att anonyma källor är fel när DIKKO använder sig av det, och rätt när Strindlöv gör det, är möjligen också ett utslag av rasism, men framförallt rätt korkat.

Chefredaktör Linda Lundqvist
och
Ansvarig utgivare Britt-Inger Hedström Lundqvist

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS