MinoritetsNytt – Ny nättidning för de nationella minoriteterna

Skärmklipp

En ny nättidning för de nationella minoriteterna har kommit ut på marknaden. Denna nya nättidning heter MinoritetsNytt. Det första redaktionen läste när vi gick in på deras hemsida var ”Vi är stolta minoriteter” och att tidningen skulle ta upp frågor som jämställdhet och hbtq vilket väckte vår nyfikenhet. Magasin DIKKO kontaktade Ansvarig utgivare och webbredaktör Kati Dimiter-Taikon för att stilla nyfikenheten.

Kan du/ni berätta om idén till tidningen?

Under pandemin kände vi oss alla väldigt isolerade, det fanns inte längre några nyheter om vad vi minoriteter gör eller inte kan göra under covid-19. Detta fick oss i redaktionen att tänka efter hur kan vi sprida nyheter om varandra oberoende vart i landet vi bor. För att synliggöra för varandra och samhället i stort att vi minoriteter fortfarande brinner för våra minoritetsfrågor. Vi kände också att vi behövde synliggöra både de okända till de kända minoritetsprofiler och initiativtagare. Språket är också en viktig del av vårt tänk, att skriva på minoritetsspråk lyfter både språket och revitalisering samtidigt.

Hur länge har den funnits?

Nättidningen började vi att bygga upp under sommaren 2021 och vi är fortfarande under uppbyggnad.

Vilka vänder ni er till, kommer ni ha någon annan inriktning än minoriteter?

Syfte är att ge ut nyheter och aktuell information på olika minoritetsspråk och svenska. Vi vill uppmärksamma kända profiler inom de olika minoritetsgrupperna där deras arbete bör uppmärksammas och synliggöras både för de olika minoritetsgrupperna och för samhället i stort. Det ska vara en resa mellan kulturerna och minoritetsspråken.
Nättidskriften MinoritetsNytt vänder sig till allmänheten med en samhällsmedveten blick, fokuset är att skriva om de senaste nyheterna, olika kulturartiklarna, boktips, filmtips, konst, aktuella och kritiska essä och bloggar.  Vi kommer att ta upp frågor om jämställdhet, hbtq-frågor, om normer men även normbrytande artiklar och reportage. Redaktionen kommer även att publicera olika matrecept från de fem nationella minoriteterna. Som avslutning menar Kati Dimiter-Taikon att de kommer att presentera minoriteternas rika kultur, tradition, konst, hantverk, kulturarv och hur den bevaras.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS