Nytt nummer av Drabbrikan

Skärmklipp

Nu har vi kommit till slutet av mars månad och i dessa märkliga tider, när restriktioner och oron för covid har övergått i oro för krig och skenande priser, då är det återigen dags för ett nytt nummer av Drabbrikan. Det tjugotredje numret finns nu publicerat för nedladdning från vår hemsida, som nås via länken HÄR.

I detta nummer publicerar vi talmanus och urklipp från fem föredrag som hölls vid minnesdagen – 100 år i rasbiologiska institutets skugga, den 17 februari. En minnesdag som arrangerades digitalt av Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (Cemfor) vid Uppsala universitet. Samtliga här publicerade föredrag hade fokus på de resande och konsekvenserna från rasbiologin ur ett resande-perspektiv.
Föredragen hölls av Jon Pettersson, Robert Brisenstam, Arvid Bergman, Sandra Englund och Maria Bogeblad.

Arvid Bergman fortsätter att skriva utifrån sin forskning. Denna gång om en insamling av uppgifter om kyrkskrivna ”tattare” och ”zigenare” som gjordes år 1922 och om resande representation på några av landets museer.

Hans Gyllenbäck-Berg har skrivit en krönika om gamla tiders resor med häst och vagn, och återger en gammal berättelse om en händelse som utspelade sig på en sådan resa.
Jon Pettersson tar en titt på ett par ordlistor med rubriken ”Kåksnack”. Har innehållet något med romani att göra?

Sebastian Casinge skriver om vidskepelse och häktmakarspråk i början av 1700-talet
Och så har vi naturligtvis våra nevopan – nyheter, men detta nummer inleds dessvärre med minnesord över vår kära vän, historikern Theresa Johnsson, som i februari lämnade jordelivet.

Med detta önskar vi våra läsare våra läsare en fridfull tid framöver.

HÄR kan du läsa Drabbrikan

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS