Återigen har i publicerade ett nytt nummer av Drabbrikan. Traditionsenligt är tidskriften fylld med artiklar som inte bara rör oss resande, historiskt och idag, utan också gemene man. Som alltid finns Drabbrikan för att läsa direkt på telefonen, läsplattan eller i datorn på www.drabbrikan.se.
Källa: Drabbrikan |
Eller varför inte ladda ner Drabbrikan från hemsidan? Då kan Du liksom så många andra mejla den vidare till vänner och bekanta! Det är förstås också fritt fram att skriva ut Drabbrikan. Så varför inte lägga en utskrift för andra att läsa? Det är av just denna anledning Drabbrikan publiceras i det utskriftvänliga formatet A4!
I Drabbrikan nummer 29 September 2023 bjuder vi på en omväxlande läsning som inleds med lite nyheter — nevopan — där vi skriver om Raymond Johansson Wigardts fortsatta karriär som MMA-proffs. Sedan blir det lite om utställningar vi besökt och som kommer samt om hedersutmärkelser som utdelats.
Vi skriver om konferenser som har varit och som komma skall — och så förstås gör vi reklam för vår kulturkväll som hålls på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 2 oktober, kl 18.
Resandefolket och musiken — en musikalisk resa med resandefolks bidrag till populärmusiken, där vi förflyttar oss över tid och rum och genom olika musikgenrer — inte och utanför Sverige. Evenemanget har som alltid fritt inträde och lokalerna är tillgänglighetsanpassade, så låt inte tillfället gå dig förbi — om du har möjlighet att ta dig dit vill säga! Biljetter bokas på Ticketmaster
Våra illustratörer Mona och Raymond Husac har bidragit med nya spännande illustrationer till en berättelse om en kvinnlig överlevnadsstrategi i äldre tider, som på romani heter ”summepa”.
Arvid Bergman har två bidrag med titlarna Resande i Stockholm respektive Våld mot resande, där han koncist lyfter aspekter som man kanske inte annars talar om, dvs. resande bosatta i huvudstaden och hur resande för inte så länge sedan drabbades av våldsamheter.
Sebastian Casinge berättar om ett nytt fynd han gjort när han djupdykt i de Småländska arkiven. Om personer som talade romani i Vimmerby, eller var det kanske ”Wallonska” eller rentav ”Rotvälska”. Vi får se vad han skriver.
Urban Lindqvist presenterar en riktig långläsning i form av en gedigen genomgång av källor där han försöker reda ut vem Axel Holmström var. En eller flera Axel Holmströmmar figurerar i slutet av 1700-talet var och Urban försöker reda ut om det rör sig om en eller flera personer. Detta genom att delvis navigera sig rätt i ett myller av tvivelaktiga och felaktiga andrahandskällor.
Robert Brisenstam delar med sig av sina tankar kring romskhet. Kan man vara romano och bruka jorden eller arbeta i skogen? Har etniciteten med yrken och försörjning att göra? Han har skrivit samman en potpurri av tankar och begrundanden som ingen av oss bör missa.
Omslagsbilden är tagen av Sofie Lindberg.
Med detta önskar vi trevlig läsning och en fortsatt fin och utdragen sensommar!
Drabbrikans redaktion
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS