Regeringen fryser ut norra delen av landet

Foto BiL

Regeringen kommer betala ut elstödet till hushållen i elområde 3 och 4. Stödet kommer alltså delas ut till de som bor i södra Sverige, det vill säga i områdena kring Stockholm (elområde 3) och Malmö (elområde 4). Det märks att det inte finns så många norrlänningar i regeringen för den landsändan verkar vara helt bortglömd. Förutom när det gäller att leverera el till södra delen av landet.

På regeringskansliets hemsida kan man läsa att: Alla konsumenter som använt el under perioden 1 oktober 2021 till och med september 2022 och har elnätsavtal för konsumentändamål i elområde 3 (mellersta Sverige) och 4 (södra Sverige) har rätt till ersättning. Det är den person som stod på elnätsavtalet den 18 november 2022 som har rätt till ersättning.

– För att stötta hushållen under den kommande svåra perioden med stor risk för höga elräkningar tar vi nu nästa steg för utbetalning av elstödet. För en familj i hus i elområde 4 med förbrukning på 20 000 kWh per år handlar det om ett stöd på närmare 16 000 kronor, säger energi- och näringsminister säger Ebba Busch.

Hur kommer det sig att regeringen inte anser att det är en svår period för de som bor i norr. De som bor i den delen av landet där det är kallast? I den delen av landet där elräkningarna kommer vara skyhöga? Sunt förnuft säger ändå att det går mer el att värma ett hem när det är minus 20 än vad det gör att värma ett hem där det är minus fyra.

Här uppe finns det barnfamiljer som tränger ihop sig på ett plan i huset och stänger flera rum för att ha råd att klara av att värma rummen. Runt omkring är det numer mörkt, det ser ut som hela bostadsområde som övergivits för att folk inte har ljusen på under den mörkaste tiden på året. För vi har inte bara kallt, solen är inte uppe särskilt länge heller under vintermånaderna. Fönstren immar igen eftersom folk har sänkt värmen så pass mycket att elementen att de inte orkar hålla kylan borta.

Men något elstöd får inte norra delen av landet, trots att det är våra älvar som producerar en stor del av elen, till HELA landet. Ska vi straffas för att vi upplåtit älvarna till produktion av el, ska vi straffas för de ingrepp i vår natur som uppdämningarna av älvarna innebar.

Äldre och barnfamiljer går mot en kall och mörk tid, en tid som handlar om att frysa och ha ångest över hur ekonomin ska gå ihop. Kommer vattenledningarna frysa sönder (vilket innebär dyra reparationskostnader) när de stänger rum och sänker värmen eller kommer elfakturan putta dem över branten in i skuldträsket. Ska vi börja äta kall mat eller kanske laga mat över öppen eld ute för att vi inte har råd att använda spisen. Kommer folk ta sig till jobbet eller vägrar bilen starta nu när man inte har råd att ha i motorvärmaren. Dessutom är bensin- och dieselpriserna skyhöga och här uppe är många beroende av bilen eftersom det är långa pendlingsavstånd och usel kommunikation. Det där med elbil är en utopi när man inte ens vet om man kan betala elräkningen för uppvärmningen av sitt boende.

De som drabbas värst av den dyra smäll som elräkningen kommer bli är barnfamiljerna och de äldre. Det är de som inte kommer klara av att betala sin faktura, hur mycket de än sänker värmen och minskar på förbrukningen. På tv basuneras det ut att man ska spara på elen, vilket är lätt att säga när man bor i södra Sverige där det inte blir så många minus. Men när man bor i norr där temperaturen kan pendla mellan minus 15 och minus 25 och ibland upp till minus 30 grader handlar det om att ha tillräckligt med värme för att inte huset eller bilen ska frysa sönder.

Det är kanske dags att vi i norr kräver att få vara en del av Sverige. Vi kanske måste gå samman och protestera för att de som bestämmer ska förstå att norra delen av landet är också en del av det här Sverige. Kanske behöver vi bli lite mer som fransmännen och italienarna och protestera mot det som känns fel istället för att tiga still i församlingen.

Västerbottensredaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS