Resandefolkets högtidsdag uppmärksammas på Röhsska

Smältdegel av Daniel Johansson. Bilden symboliserar hur flera olika grupper tillhör resandefolket och hur det förenar dem och gör dem starka.

På onsdag, den 29 september, uppmärksammar Göteborgs Stad resandefolkets högtidsdag genom ett föreläsningsprogram.

Den 29 september år 1512 står det i Stockholms stads tänkebok att en resande grupp om ungefär 30 familjer kommit till Stockholm under ledning av en man som kallas herr Anthonius. Familjerna får husrum och staden ger dem tjugo mark. Noteringen anses vara den tidigaste kända källa där romanifolk omnämns i Sverige.

Resandefolket är en erkänd nationell minoritet och räknas som en del av den romska minoriteten. I begreppet romer inryms en mängd grupper med olika historiska hemvister, historia, kulturer och språkliga varianter av romani chib. Högtidsdagen syftar till att uppmärksamma Sveriges inhemska romanifolk, resandefolket och deras långa historia i landet.

Två föreläsningar

På högtidsdagen arrangerar Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet och Kulturgruppen för Resandefolket ett föreläsningsprogram. Programmet pågår mellan klockan 16-17:30 i Auditoriet på Röhsska. Eva Magnusson och Rose-Marie Wallengren, aktivister i Kulturgruppen för Resandefolket, håller i föreläsningarna ”Kvinnors styrka, ett arv som aldrig gått förlorat” samt ”Bruk och brukspatroners släktskap med Resandefolket”.

Program den 29 september

Klockan 16 Nina Due, museichef, hälsar välkommen.

Klockan 16.15-16.45 Eva Magnusson, aktivist inom Kulturgruppen för Resandefolket, föreläser: ”Kvinnors styrka, ett arv som aldrig gått förlorat”. Hör om livsöden i historien, bland annat om ”Masken från Italien”.

Klockan 17–17.30 Rose-Marie Wallengren, aktivist inom Kulturgruppen för Resandefolket, föreläser: ”Bruk och brukspatroners släktskap med Resandefolket”. Hör mer om anfader Popp, Gerard De Geer och Lesjöfors bruk.

Resandefolkets högtidsdag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet och Kulturgruppen för Resandefolket.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS