Romerna och deras musik med Krilja 

Musikgruppen Krilja. Foto: Laurry Ramirez

Om romerna, deras historia och rika musiktradition. Föredraget ledsagas av levande romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa, framförd av trion Krilja. 

Datum Lördag 9 april
Tid14:00–15:30
Kostnad 50 kr

Sedan romerna kom till Europa i början på 1300-talet har musiken utgjort ett av deras främsta försörjningsmedel. Vad vi idag tänker på som romsk folkmusik har uppstått i mötet mellan europeiska musikaliska influenser och romernas eget musikaliska arv med rötterna i Indien. Flamencon är ett exempel på en musiktradition som uppstått ur ett sådant möte. Genom sin funktion som traditionsbärare har romska musiker även räddat traditionella europeiska musikstilar från att falla i glömska. 

Samtidigt som romerna förföljts har deras musik även väckt fascination. Johannes Brahms, Franz Liszt och andra klassiska kompositörer inspirerades av romsk musik, och i 1800-talets Ryssland möttes romska musiker och sångare av särskilt stor uppskattning.

MEDVERKANDE:

Jonas Liljeström är doktorand i musiketnologi vid Göteborgs universitet. Han är även yrkesmusiker med fiol som huvudinstrument och med bland annat romsk, judisk, nordisk och keltisk folkmusik på repertoaren. Gruppen Krilja har funnits sedan år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från caféscener till kulturhus, kyrkor, muséer och festivaler i hela landet, och har dessutom turnerat i Skottland och på Island. Förutom Jonas består Krilja av sångerskan Marita Johansson – en eldsjäl för romsk kultur som ägnat 25 år att samla romska folkvisor och lägga dem till sin repertoar – samt Emil Pernblad som är en av Sveriges främsta flamencogitarrister. 

Boka din biljett via följande länk: Kulturhuset Kåkens Biljettbokning.

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS