Nyheter| Spanien: Fyra romer valdes in som nationella lagstiftare, en historisk framgång

Fyra romska kandidater lyckades bli invalda till Spanska kongressen i söndags. De kommer nu att sitta tillsammans som en del av de 350-ledamöterna. De som valdes in är två män och två kvinnor, Ismael Cortés för Unidas Podemos, Beatriz Carrillo för det segrande spanska socialistiska partiets parti (PSOE), Sara Giménez för Ciudadanos och Juan José Cortés för Spaniens folkparti (PP).

Detta är den största representationen av romer i Spaniens historia. Under föregående session var det bara en romsk kvinna i kongressen, Silvia Heredia.

”Vi är glada, det här är ett historiskt ögonblick”, säger Isidro Rodriguez, chef för den frivilliga organisationen Fundación Secretariado Gitano (FSG), och betonar att de framgångsrika lagstiftarna kommer från fyra olika partier. ”Romani-samhället har förändrats mycket, även om det spanska samhället inte uppfattar det”, sade han.

Rodriguez anser att det är positivt att romska män och kvinnor listas på valbara platser. Trots att de representerar olika partier tror han att de kommer jobba tillsammans med att kommer diskrimineringen av romska människor och ojämlikhet.

Det är tredje gången på mindre än fyra år som Spanien har haft nationella omröstningar. Det finns ungefär 750 000 romer i landet med ca 47 miljoner innevånare.

Originalartikeln

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu