Rose-Marie överlevde Auschwitz – nu ställs hennes barnsko och vittnesmål ut

Rose-Marie Trollmann levde nästan hela livet utan att berätta om sina upplevelser i nazisternas läger. Först när hon var över 80 år delade hon sitt vittnesmål. Nu står en unik barnsko och Rose-Maries historia i fokus när Sveriges museum om Förintelsen öppnar utställningen Oberättat om folkmordet på sinti och romer.  

Källa: news.cision.com
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

Rose-Marie Trollmann kom till Sverige tillsammans med sin mamma. Hon var fem år gammal och året var 1945. Rose-Marie och mamma Hulda hade innan dess genomlevt obeskrivliga grymheter. De satt i den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau och förflyttades från lägret precis innan avdelningens kvarvarande fångar mördades i gaskammaren. Mor och dotter befriades senare av amerikanska soldater i Bergen-Belsen och kom till Sverige med räddningsaktionen Vita båtarna. Förutom sina minnen sparade Rose-Marie skorna hon bar när hon kom till Sverige.  

– Det är ovanligt att en sådan här sko finns bevarad och unikt att den är del av ett vittnesmål från folkmordet på sinti och romer. När Rose-Marie lämnade sitt vittnesmål 2022 pratade hon bland annat om skorna, hon mindes fortfarande hur spikarna skavde mot fötterna. Förutom att bevara hennes berättelse har museet nu förvärvat den sko som återfunnits, berättar Diana Chafik, intendent på Sveriges museum om Förintelsen. 

Folkmordet på sinti och romer erkändes av Västtyskland 1982 och blev inte officiellt en minnesdag i EU förrän 2015. Forskningen om folkmordet har börjat ta fart först under de senaste decennierna. Rose-Maries mamma berättade om tiden i nazisternas läger, men aldrig om tatueringarna från Auschwitz-Birkenau trots att Rose-Marie frågade. Båda hade kvar tatueringarna tills Rose-Marie tog bort sin i 18-årsåldern. Rose-Marie hann precis hitta sin sko innan hon gick bort i mars 2024. 

 – Det är tydligt hur mycket som fortfarande är okänt om dem som kom till Sverige med erfarenheter från nazisternas förföljelser och folkmord. Rose-Maries barnsko blir nu en del av museets samling och hjälper oss att sprida kunskap om folkmordet på sinti och romer. I Sverige lever många med liknande familjehistorier och museet hoppas att utställningen bidrar till att fler vill berätta, säger Katherine Hauptman, museichef Sveriges museum om Förintelsen.   

Vittnesmålet och barnskon är en del av utställningen Oberättat som öppnar på Torsgatan 19 i Stockholm den 12 december. Det är museets andra utställning och den första om folkmordet på sinti och romer under Förintelsen.  

Pressvisning av utställningen Oberättat hålls den 11 december

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS