Stadsmuseet i Stockholm januari 2022 utställning om Nationella minoriteter

Symbolerna lyfter fram de nationella minoriteternas flerdimensionella identiteter och språkliga varieteter (från vänster): judar/jiddisch, resande och romer/romani chib, samer/samiska, sverigefinnar (både finsk och sverigefinsk symbol)/finska, samt kväner, lantalaiset och tornedaIningar. llustration: Örnsköldsviks kommun

Utställningen, Vems är du, ger historiska tillbakablickar men bygger på människors berättelser här och nu. Det är erfarenheter och minnen som rymmer samhörighet, tystnad och stolthet, sorg och upprymdhet.

29 januari 2022–22 augusti 2022
Tunnvalvet, plan 0. Fri entré

Vernissage 29 januari

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. Finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är minoritetsspråk.

Rätten till sitt språk, sin historia, sitt arv är central i lagen om nationella minoriteter: att kunna identifiera sig själv, som både grupp och individ. Titeln ”Vems är du?” uppmuntrar till ett utforskande av tillhörighetens betydelse. Det är en vanlig fråga för att identifiera någon utifrån en släkt eller en plats. Staden har historiskt sett varit en miljö där sådana band till nedärvd tillhörighet kapas. För andra blir rötter och arv viktigare.

De nationella minoriteterna och urfolket samerna har en lång historia i Stockholm. Få känner till den och de villkor som har präglat deras närvaro. De har levt och verkat här i en mångkulturell och flerspråkig stad. I århundraden har de också drabbats av förtryck: förföljelse, förbud, rasbiologi, försvenskningspolitik. Det har satt djupa avtryck i hur var och en valt att dölja eller uttrycka sin minoritetstillhörighet.

I utställningen visas nytagna fotografier av Naina Helén Jåma och Johan Stigholt.

Projekt om nationella minoriteter

2020–2022 arbetar Stadsmuseet i ett mindre kunskapsuppbyggande projekt varav denna utställning är en del, liksom programverksamhet. I projektet ingår även en digital insamling av berättelser.

Nationella minoriteters liv och livsvillkor i Stockholm

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS