Det handlar om makt, pengar, våld och rasism. Det nya skolmaterialet Sverige, slavhandeln och slaveriet dyker ner i en för många okänd historia om Sverige som kolonialmakt i Karibien.
Undervisningsmaterialet handlar om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet. Det berättar om handeln med förslavade människor där afrikanska kvinnor och män, flickor och pojkar, tillfångatogs och transporterades från sina hemländer och såldes som varor, och om den karibiska ön S:t Barthélemy som var en svensk koloni i nästan hundra år.
– Den transatlantiska slavhandeln är en del av vår gemensamma svenska historia. Många känner till att slaveriet pågick ute i världen, men få vet att Sverige var en del av det. Kunskap om historien kan ge nya perspektiv på samtiden. Den kunskapen är en viktig del i arbetet mot den rasism som drabbar afrosvenskar i dag, säger Madelene Persson, projektledare på Forum för levande historia.
Materialet vänder sig till högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning. Det innehåller bland annat film, texter, bilder och ljudberättelser, samt källövningar och lärarhandledning.
I materialet finns till exempel en tidslinje, kartor och övningar med historiska källor som tidningsartiklar och den svenska slavlagen.
– Vi hoppas att materialets olika delar kan vara ett stöd i undervisningen om en del av vår historia som kan vara svår att undervisa om. Det är en historia som handlar om makt, våld och rasism, säger Camilla Sjöström, pedagog på Forum för levande historia.
Faktatexter och personberättelser i materialet är skrivna av historikern Fredrik Thomasson och bearbetade av Forum för levande historia. Fredrik Thomasson har bland annat skrivit boken Svarta Saint Barthélemy – människoöden i en svensk koloni 1785-1847, som kom ut 2022.
Undervisningsmaterialet har gjorts inom ett särskilt uppdrag från regeringen att ta fram och sprida material för skolan om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet.
Här finns:
Undervisningsmaterialet Sverige, slavhandeln och slaveriet
Lärarhandledning och stöd till undervisningen
Redaktionen
redaktionen@dikko.nu
Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS