Sveriges museum om Förintelsen besöker Malmö Museer

Sveriges museum om Förintelsen besöker Malmö Museer. Under dagen kommer de att finnas på plats för att diskutera föremål, fotografier, minnen. På eftermiddagen hålls panelsamtal och visningar av den vita bussen.

  • 11 december klockan 11–16.30
  • Slottsholmen

Den 11 december besöker Sveriges museum om Förintelsen Malmö Museer. Under dagen kommer de att finnas på plats för att diskutera föremål, fotografier, minnen och andra bidrag som du vill berätta om eller skänka till museet. På eftermiddagen hålls panelsamtal och visningar av den vita bussen.

Program

Vi diskuterar insamling och bidrag

Klockan 11–14, öppet hus

Sveriges museum om Förintelsen finns på plats för att diskutera föremål, fotografier, minnen och andra bidrag som du vill berätta om eller skänka till museet. Ta med dig ett tips, din historia eller bilder på föremål med anknytning till Sverige och Förintelsen. Läs mer om insamlingen på Sveriges museum om Förintelsens hemsida.

Visning av den vita bussen

Klockan 12 och 14

Under krigsslutet 1945 förvandlades Malmö Museum från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de människor som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion vita bussarna. En av de vita bussarna finns att se på Malmö Museer. Välkommen på visning!

  • Ingen föranmälan, först till kvarn.

Samtal: Vad kan vi lära av Förintelsen?

Klockan 15–16.30 i Studiesalen, Malmö Museer

Andra världskriget väcker ett stort intresse inom såväl undervisning av historia som i kulturen. Känslorna är många och starka när skolelever pratar om Förintelsen och resonerar kring medborgerligt och moraliskt perspektiv. En ny studie från 2022 visar trots detta att många elever inte kan reda ut orsakerna till Förintelsen när frågan ställs på de nationella proven.

Under programkvällen får vi möta elever från S:t Petri gymnasieskola i Malmö och läraren Björn Westerström. De har rest till Förintelsens minnesplatser och eleverna gör nu filmer om sin resa.

Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet, berättar om den studie han gör tillsammans med Fredrik Alvén, docent i historia vid Lunds universitet, och Marianne Sjöland, historiker vid Malmö universitet. Studien handlar om vad elever lär sig om Förintelsen och vilka utgångspunkter eleverna tar fasta på, när de skriver om Förintelsen i de nationella proven.

Under kvällen får vi olika perspektiv på undervisning av Förintelsen och frågan ”Vad kan vi lära av Förintelsen?”.

Moderator: Marcel Rådström, projektledare och pedagog på Forum för levande historia.

Anmälan till samtal: Vad kan vi lära av Förintelsen?

Sista anmälningsdag
2022-12-09

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS