Reportage| Tyson ”Gypsy king” Fury donerar 100 miljoner till fattiga

Tidigare tungviktsmästaren i boxning, Tyson Fury, tjänade nästan 100 miljoner kronor på sin senaste match. Nu uppger Fury att han tänker donera rubbet till fattiga och bygga hem åt hemlösa.

Tyson Fury om någon borde veta hur fattigdom kan se ut. Uppväxt som irländsk traveller i England har han fått se många släktinga leva i botten i samhället. Som före detta missbrukare har han fått uppleva det personligen.. Fury tjänade 8 miljoner pund på sin senaste match mot Deontay Wilder inför en fullspäckad arena i Los Angeles. Med dagens penningvärde motsvarar det drygt 93 miljoner kronor. Pengar som han tänker skänka till fattiga.

I ett uttalande skriver Tyson Fury att han tänker bygga hem åt de hemlösa. I uttalandet uppger han även att han tänker starta upp fonder för narkomaner och alkoholister.

”När jag åker hem kommer jag bygga några hem för de hemlösa och starta några fonder för narkomaner och alkoholister.” skriver Fury.

Tyson Fury skriver även att han inte är intresserad av att bli miljonär.

”Jag har egentligen ingen användning för dom. Jag är inte intresserad av att bli miljonär eller miljardär. Jag är en boxare och ingen affärsman.” skriver han.

Internationellt är Tyson Fury känd under smeknamnet ”Gypsy king”. Trots det har han ingen släktskap till romanitalande folkslag. Fury tillhör de som brukar kallas för irländska travellers. I Sverige har de blivit kända i medierna som irländska asfaltläggare. De irländska resande lever egentligen bara ett sätt som påminner om brittiska resande som talar romani. I övrigt finns inga etniska släktskap. Rent etniskt härstammar irländska travellers från Irland medans romanitalande folkgrupper härstammar från dagens Pakistan och Indien.

Kim Fredriksson