”Varför överlevde de?” Om omdefinieringen av ”den tidigare skulden” 80 år efter andra världskriget

Bild ERP

Artikeln är översatt från tidningen EU Romapress är i originalet skriven av Orhan Tahir. Här återfinner du original artikeln.

Text: Orhan Tahir
DIKKO finns på FacebookLinkedInTikTok och Instagram

År 2025 kommer att markera 80-årsdagen av slutet på andra världskriget och befrielsen av de stora nazistiska koncentrationslägren av amerikanska, brittiska och sovjetiska trupper. I detta avseende är Elon Musks kommentar om den ”förflutna skulden” särskilt indikativ på förändringen i tänkandet hos en viss del av den globala affärs-, finansiella och politiska eliten, men det han sa gäller inte särskilt fallet med romer och är inte enbart ett ”tyskt problem”.

I årtionden var romernas förintelse ett tabuämne för både vinnarna och förlorarna under andra världskriget. Även det kommunistiska Tjeckoslovakien byggde efter kriget en grisfarm ovanpå koncentrationslägret för romer i Lety. Lägret drevs av tjecker, inte tyskar. Det var först 2017 som den tjeckiska regeringen slutligen beslutade att köpa grisfarmen från den privata ägaren och förvandla den till en historisk plats. Inga spår av ”tidigare skuld” här. Varför?

För att parafrasera Musk – alltför mycket av fokus ligger på nazismen och vi måste gå bortom det och inse att rasistiska idéer kan slå rot på både höger och vänster. Du behöver inte vara nazist för att hata zigenarna. Den romska förintelsens överlevande Ceija Stojka beskrev hennes återkomst till sin hemstad i Österrike efter kriget på följande sätt:

”I vårt eget land så många människor som tittade snett på oss… De frågade sig själva: ”Varför överlevde de? Varför är de tillbaka?”

Citatet är från en dokumentär om romer och Sinti i lägret Bergen-Belsen:

Innehållet är inte tillgängligt.
Vänligen tillåt cookies genom att klicka på ”Godkänn” i bannern

Kanske kommer vi att få höra dessa frågor allt oftare inom en snar framtid och 2025 kan visa sig bli ett avgörande år, ett år av uträkning och kritisk självbedömning för romer i Europa, om romer är villiga att inse sanningen 80 år senare.

Orhan Tahir

Original artikeln

redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar därför använder vi oss av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet. Magasin DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS