Kulturministern inviger Sveriges museum om Förintelsen

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister, Kulturdepartementet. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Idag, torsdag den 16 juni, invigde kulturminister Jeanette Gustafsdotter Sveriges museum om Förintelsen vid Historiska museet i Stockholm. Museet öppnar digitalt med lansering av museets webbplats där det går att ta del av ett första urval ur museisamlingen.

Förintelsen är en del av Sveriges historia. Vi behöver samla berättelser om Förintelsen som hjälper oss att förstå det oförståeliga. Med detta museum kan vi som samhälle föra överlevarnas berättelser vidare, när de inte längre kan göra det själva, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Museet är Sveriges första med ett nationellt ansvar för att systematiskt samla föremål, dokument och annat material som belyser Förintelsens historiska sammanhang.

Museet inrättas inom myndigheten Statens historiska museer. I sommar kommer ett litet urval av museets nya samling visas på Historiska museet. Den 1 september 2022 får museet tillgång till tillfälliga lokaler i Glashuset på Torsgatan i Stockholm. Under hösten kommer olika programkvällar hållas. Den första utställningen i lokalerna planeras öppna sommaren 2023. Museet är tillgängligt digitalt på museets webbplats: museumforintelsen.se

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu


Att vara en oberoende tidning kostar pengar så vill du hjälpa oss med att betala vårt fika får du gärna swisha en slant till 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Vill du annonsera eller sponsra, synas eller höras i våra media?
Kontakta oss på redaktionen@dikko.nu
eller ring 0768 44 51 61

IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS