Krönika| Arbetarna som ser till att Sverige överlever bör hyllas med mer än en applåd

Där coronaviruset drar fram står sjukvårdspersonal redo som en sista livräddande barriär. Våra hjältar i vården jobbar dag och natt, ibland under svåra omständigheter. I Sverige och flera andra länder hyllas nu, med all rätt, vårdpersonal som hjältar.

Svenskarna applåderar unisont klockan 20.00 varje kväll. Människor går ut på balkonger och öppnar fönster för att hylla människorna som jobbar inom vården och andra samhällssektorer som håller igång Sverige genom att klappa i händerna. Med all rätt hyllas dessa människor som trotsar smittan och arbetar vidare trots dåliga skydd och återanvända material.

Det finns många hjältar i vårt samhälle och alla arbetar inom de 12 olika samhällssektorer som är undantagna från att kunna stängas ner. Det är alla dessa som ska hyllas. Det är dessa människor som kommer se till att Sverige överlever och deras barn kommer få barnomsorg om grund- och förskolor stängs ner, enligt regeringens förordning.

I den bästa av världar skulle dessa hjältar också få lön i proportion till det arbete de gör. De flesta som riskerar sin hälsa för att hjälpa oss i krisen är lågavlönade. Det är verkligen något att ta med sig och minnas när krisen är över. Ära de som äras bör, ja visst, men äran är inget som syns på lönekontot och för dessa våra hjältar bör äran också visa sig i lönekuvertet.

Till och med vår kung är med och hyllar. Han skriver på instagram att han tillsammans med övriga kungafamiljen följer utvecklingen gällande covid-19 i och utanför Sverige med stort allvar:

Till dig som nu arbetar med att förebygga och begränsa spridningen av det nya coronaviruset, och med att ge vård till de personer som insjuknat, vill jag sända en särskild hälsning. Din insats är viktig för vårt land och djupt uppskattad av mig, min familj och alla i Sverige.

Stefan Löfven sade så här under en presskonferens:

Jag vill vända mig direkt till personalen i sjukvården som jobbar dag och natt för att vårda sjuka och motverka spridningen. Ni har gjort stora insatser och ni kommer fortsätta göra stora insatser framöver, och för det har ni mitt och hela Sveriges stöd och uppskattning.

I nöden prövas vännen.

På facebook skapas olika grupper för bistå i nöden när människor hamnar i karantän. Grannar hjälper varandra, pensionärer sitter på balkongerna med något värmande i koppen medans de pratar och umgås samtidigt som grannen på andra sidan gatan vinkar. På facebook underhåller artister isolerade och uttråkade människor med sitt artisteri.

Kris är uppenbart uppfinningarnas moder. Det tillverkas ansiktsmasker av kaffefilter, ansiktsskydd med 3D-skrivare och steriliserat material återanvänds, för att nämna något.

Till människor som saknar att vara besviken på sina favoritlag, saknar sina arbetskamrater som man i vanliga fall retar sig på och har börjat betrakta vännerna på de sociala medierna som sina riktiga vänner, vill vi på DIKKO skicka en hälsning, hav förtröstan. Livet kommer återgå till det normala så småningom.

Var rädda om varandra, tvätta händerna och hälsa med fötterna så rider vi ut den här stormen tillsammans.


Fakta. 
Tolv sektorer

Arbetare inom dessa tolv olika samhällssektorer ska få hjälp med barnomsorg i händelse av att grund- och förskolor stängs, enligt regeringens förordning.

• Energiförsörjning

• Finansiella tjänster

• Handel och industri

• Hälso- och sjukvård samt omsorg

• Information och kommunikation

• Kommunalteknisk försörjning

• Livsmedel,

• Militärt försvar

• Offentlig förvaltning

• Skydd och säkerhet

• Socialförsäkringar

• Transporter

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu