Nyheter| Cornona ställer många saker på sin spets i vårt samhälle #våldinärarelationer

pixabay

Cornonaviruset eller covid 19 ställer många saker på sin spets i vårt samhälle. En konsekvens av coronaviruset och de insatser som samhället tar till för att begränsa smittan gör att människor tillbringar mer tid i hemmet. För de personer som lever med våld i hemmet innebär denna tid en ökad risk för våld.

Det är inte bara isoleringen som ökar risken för våld i hemmet en annan sådan trigger är också ekonomisk kris. Från Kina rapporteras det om en tredubbling av våld i nära relation i samband med att städer sattes i karantän. Enligt den kinesiska tidningen Sixth Tone går 90 procent av fallen som rör våld i hemmet under januari och februari att koppla direkt till coronaviruset. Rädsla och oro för smittan samt den ekonomiska krisen är avgörande faktorer. De erfarenheterna som nu gjorts i Kina visar att mäns våld mot kvinnor i nära relationer ökar när de varit isolerade på grund av coronaviruset.

Man vänjer sig och sminket döljer spåren

I Frankrike har anmälningarna om misshandel i hemmet ökat sedan utegångsförbudet trädde i kraft den 17 mars. Det är en ökning med 32 procent i Frankrike totalt och 36 procent i huvudstaden Paris. Två kvinnor har också mördats av sina partners under utegångsförbudets första vecka.

Sverige står nu inför en situation landet aldrig skådat på många plan. Människor är mer i hemmet, de isolerar sig, distanserar sig socialt och jobbar hemifrån.

Milla Leskinen som är psykolog och arbetar på Wemind psykiatri, där hon ansvarar för mottagningens arbete med just våld i nära relationer, säger till Expressen att hon ser en risk för att våldet ska öka.  

För våldsutsatta kvinnor är hemmet den absolut farligaste platsen. När man lever med en förövare är det farligt att vara isolerad, menar hon.

Isolering kan medföra en längre tid utan avbrott tillsammans med våldsutövare samt att tillgång till stödinsatser försvåras. Därför avsätter nu regeringen 100 miljoner kronor under 2020 till civilsamhällesorganisationers arbete med barn och unga i utsatta situationer samt med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer. 

En nära relation handlar inte bara om en partner utan begreppet omfattar även barn, föräldrar och syskon till gärningspersonen. Brotten kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också vara brott där man tvingar eller hotar någon, stänger in någon eller befinner sig hemma hos någon utan lov.


Kontakta polisen om du hör ljud, bråk eller skrik som gör dig orolig eller om du själv är utsatt, har frågor eller upplever att du behöver skydd. Ring 114 14 eller besök en polisstation. Är situationen akut ring 112

För polisen är det ingen tvekan, brott i nära relationer ska polisanmälas.

ÄR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER UTSATT

Just nu har flera kvinnojourer utökade öppettider för sina telefonlinjer och chattar. Här kan du få hjälp:

Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50 

Brottsofferjouren: 0200 21 20 19

Terrafem (andra språk än svenska) 020 52 10 10

tjejjouren.se – chatt

ungarelationer.se – anonym chatt för dig under 20 år

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu