Man vänjer sig och sminket döljer spåren

pixabay

Hon stängde ytterdörren, suckande inombords, och vände sig till de tre barnen som stod där hoptryckta nära varandra , tysta med skrämda ögon. Kom nu barn sa hon, så ni kommer till sängs. Det blir inget mer i kväll. Ni får ligga hos mig i sovrummet i natt. Hon orkade inte säga mer, inte komma med några trösta lugnande ord. De hade sagts så många gånger förut. De hade gjort sitt och hade ingen verkan längre.

Hon tog istället tag i den minsta och ledde in henne i sovrummet till sängen, de andra barnen följde efter, fortfarande tysta. De var fortfarande kvar i larmet, skriken och den förtätade brännvinsdoften som klibbat sig fast långt där inne i näsborrarna. Kaoset! De sönderslagna möblerna, glasskärvorna, blodet, polisen

Hon visste att det inte skulle hjälpa att hon städade undan varje spår av kvällen och att han inte skulle komma hem på ett tag, denna gång heller. Barnen skulle fortsätta smyga som skuggor, vaksamma vid varje ljud. Hur hon än försökte låtsas att allt var bra. De visste, och hon visste, att det skulle bli likadant igen och igen….

Han skulle ha med sig några karlar hem. Det skulle bjudas på mat. Muntert runt bordet. Mamma, det här var gott det, se så, ta för er mer. Hon är duktig min kvinna, säger han och drar ner henne i knät. Skrattar, klappar, skrattar, klappar på henne igen innan han släpper henne. Efter maten ska det vara kaffe och till det måstes det ju bjudas på något starkt. Vi karlar måste ju ha något att stärka oss med så som vi sliter för brödfödan säger han och blinkar med ena ögat till karlarna.

Kaffekopparna kommer fram på bordet sen nubbglasen, brännvinsflaskan ställer han fram själv. Hon slår i kaffet i kopparna åt karlarna. Han häller upp i nubbglasen åt dem. Hon drar sig mot diskbänken och börjar med disken. Blicken fast rakt ner i diskhon.

Barnen smyger sig undan till vardagsrummet, sätter sig i soffan som står nära balkongdörren. Det skrattas och skryts vid bordet. Hon torkar tallrikarna och skålarna. Han vänder sig mot henne. Du, stick i väg till Preben och hämta en ny flaska.

Hon kommer tillbaka och sätter den på bordet. Han slår upp till sig och karlarna. Se så nu karlar ska vi släcka törsten och räcker inte det får hon hämta en till. Fruntimmer vet man hur man ska använda. Han tar en sup och en till i rask takt, tittar sen på henne. Ögonen står helt stilla i globerna. Du tog tid på dig hos Preben, och tror du inte jag ser hur du och han där kastar öga på varandra.

Sen– — —- —- —– —- — Nu ligger barnen i dubbelsängen. Hon går in i badrummet, tittar sig i spegeln. Hon får sminka över det i morgon innan hon ger sig ut och jobbar ihop, till hyran, maten, och till hans cigaretter, när hon får besöka honom..

Lillemor Holmlund


Våld i nära relationer är ett samhällsproblem. Ett problem som sker innanför de stängda dörrarna. Grannarna hör vad som händer men ingen gör något, ingen ringer, alla låtsas som om inget har hänt. Ofta är förövaren en man, men det finns även kvinnor som utövar våld. Barn är alltid drabbade i de familjer där det finns våld.

Våld i nära relationer
Under 2018 anmäldes omkring 16 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret. I den Nationella trygghetsundersökningen uppger 18 procent av de som utsattes för misshandel under 2016 att gärningspersonen var en närstående.

Barnmisshandel
Under 2018 anmäldes omkring 23 800 misshandelsbrott mot barn i åldern 0—17 år, varav 3 990 mot barn i åldern 0—6 år. Det är svårt att ta reda på den egentliga omfattningen av barnmisshandel eftersom våldet ofta inte polisanmäls när det gäller små barn.

Hot och trakasserier
I Brås trygghetsundersökning uppger 8,3 procent att de blev utsatta för hot under 2017. Vad gäller anmälda brott så ökade anmälningarna om grov fridskränkning med 2 procent till 1 710 brott år 2018, medan antalet anmälda fall av grov kvinnofridskränkning minskade med 7 procent till 1 740 brott, jämfört med 2017

Kvinnofridslinjen
Om Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Observera att det inte går att skicka SMS till Kvinnofridslinjen.

Till Kvinnofridslinjen kan du ringa om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om. Vår uppgift är att lyssna och ge dig professionellt stöd. Hos oss kan du få information om samhällets resurser så att du kan förändra din nuvarande situation och ta dig vidare. Vi som tar emot ditt samtal är socionomer eller sjuksköterskor som är vana att möta människor i kris eller i svåra livssituationer. Vi har tystnadsplikt och du kan vara anonym. Du säger bara det du själv vill och orkar.
Läs mer och se film om Kvinnofridslinjen

Redaktionen
redaktionen@dikko.nu